Банкеръ Daily

Общество и политика

Студенти от четри ВУЗ-а за втори път на протест срещу правителствто и главния прокурор

Студенти от четири висши училища в София излязоха на втори протест с искане за оставка на правителството на Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев. Демонстрацията се проведе отново на стълбите пред Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски”.

Спокойно без напрежение и без блокиране на автомобилното движение в района протича демонстрацията.

Студентите стоят прави на стълбите пред централния вход на ректората. Те разпънаха огромен транспарант върху стълбите с надпис “Оставка“. Те скандират и "Мутри, вън". Виждат се и плакати с надписи “Изборът не е избор, когато има само една възможност“, “Време е да си ходите, но пеша“.

В проявата участват студенти от Софийския университет, УНСС, от Техническия университет в София и от Университета за архитектура, строителство и геодезия. Това обясни  един от организаторите - Волен Вушков, студент в четвърти курс "Право" в Софийския университет. Той посочи и причините за поредната демонстрация.

“Българските студенти имат граждански дълг. Ние искаме да покажем това - студентското общество съществува, за да съществува и гражданското. Протестираме, а причините са десетки - доминацията на частния интерес над публичния в България, моделът на важни постове да се назначават удобни, а не кадърни хора, примерите за крещяща некомпетентност по абсолютно всички етажи на властта, своеволията на главния прокурор, избирателното разследване и репресиране на неудобните и съответно прикриване на заподозрените в престъпване на закона, които са близки до властта. Свободата на медиите е изключително важен въпрос. 111-ото ни място по свобода на медиите не е случайно - то говори обаче повече за държава, в която има тоталитарен режим, отколкото за демократична такава", обясни Вушков.

По-късно младежите за кратко блокираха кръстовището пред Ректората, а по-късно се присъединиха към вечерния антиправителствен протест

Преди няколко дни студенти от Софийския университет отново излязоха на демонстрация с искане на оставка на правителството и на главния прокурор.

Facebook logo
Бъдете с нас и във