Банкеръ Daily

Общество и политика

Студенти на Алма матер заеха първите места в конкурса "Лаборатория за слава FameLab"

За  четиринайсета поредна година в България се проведе конкурсът "Лаборатория за слава FameLab" търси млади учени, които могат да говорят за наука по разбираем и атрактивен начин. Конкурсът тръгва от Фестивала на науката в Челтнъм, Обединеното кралство, а у нас се организира от Британски съвет с подкрепата на Министерството на образованието и науката и Аурубис България.

Софийският университет е дългогодишен партньор на FameLab и е висшето учебно заведение и научна организация с най-много победители в историята на конкурса.

Тазгодишният победител е Иво Илиев. Журито реши да го отличи с първо място, след като той успя за времето от три минути да представи своята презентация на тема - материя и антиматерия. Възпитаникът на Алма матер е магистър по теоретична физика от Физическия факултет на университета, както и докторант. Изследванията му са в областта на теория на струните и холографски модели. Работи като експерт в Лаборатория по високопроизводителни изчисления към София Тех Парк. 

На второ място се класира Мария Вълева, студент трета година по Молекулярна биология в Биологическия факултет на Софийския университет. Третото място беше поделено между Цанимир Ангелов, магистрант първа година във Физическия факултет на Софийския университет и Благомир Бояновски, студент трета година в Медицинския факултет на Медицинския университет в София.

Наградата на публиката, определена с онлайн гласуване, отиде при Добрил Вълчев, докторант в Университета по архитектура, строителство и геодезия. Докторантът Радослав Тонев, отново въпитаник на университета по геодезия, грабна пък наградата на Аурубис България. 

Съюзът на учените в България отличи с абонамент за сп. Наука и покана за публикация в него победителя Иво Илиев, Пламен Иванов, докторант по теоретична физика в Университета в Оксфорд, д-р Яна Илиева, асистент в Института по микробиология, БАН и Виктория Кънчева, докторант в Института по почвознание, агротехнологии и защита на растенията „Никола Пушкаров“, ССА.

Facebook logo
Бъдете с нас и във