Банкеръ Daily

Общество и политика

Студената война между институциите навлезе в гореща фаза, според политолози

"Студената война между институциите навлезе в гореща фаза". Това каза пред БНР проф. Анна Кръстева - политолог и преподавател в Нов български университет, във връзка с обявеното от президента Румен Радев в обръщение към народа, че снема доверието си от правителството, защото кабинетът не действа в интерес на българските граждани и острата криза в управлението му води към разпад на държавността. Тя посочи, че със свалянето на доверието не се разпуска правителството, защото България е парламентарна република и припомни, че и президентът Плевнелиев сне доверието си от кабинета "Орешарски" след избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС.

Според проф. Кръстева има няколко линии на интерпретации. Единият - нов политически проект на президента Румен Радев, а вторият - гореща фаза на конфликта с премиера Бойко Борисов и правителството.

"Когато институциите се карат, от това губят гражданите, защото кой да следи за язовирите и нещата, когато вниманието е фокусиране върху такъв конфликт.", заяви тя. Според нея дефицитите от ситуацията ще понесе самият Радев, защото досега той имаше имидж, с който спечели изборите, и който го поставяше рейтингово над Борисов.

"С тази остра и необоснована от събитие атака Радев влиза на територията на Борисов. Всичко, което той казва е вярно и той го е казвал многократно. Какво днес е ново?", попита още проф. Кръстева.

"Днешният ход на президента слага точка и край на въпросите дали има конфликти между президент и премиер", коментира пък доц. Татяна Буруджиева - политолог и преподавател в СУ "Св. Климент Охридски". Тя се съгласи с анализа на проф. Анна Кръстева, че студената война между институциите навлезе в гореща фаза.

Според Буруджиева снемането на доверие е много краен, но символичен ход, но той няма законодателна сила. По думите ѝ е необходима повече яснота от страна на Румен Радев защо това се случва и къде може да се намери националният интерес. "Българските граждани не заслужаваме тази война да се случва в България", заяви доц. Буруджиева. Важни са следващите крачки и на президента, и на правителството, уточни тя.

По думите на политоложката едно правителство не пада при снемане на доверието на президента от него, а най-вече заради това, което прави самото правителство. "Общественото мнение реагира на проблемите, но и на това кой може да ги разреши. Докато няма отговор на въпроса кой друг може да реши проблемите, хората няма да тръгнат да сменят правителството", категорична беше тя.

Facebook logo
Бъдете с нас и във