Банкеръ Weekly

Общество и политика

Строс-Кан си плати за греховете

Бившият шеф на МВФ Доминик Строс-Кан и хотелската камериерка, която миналата година го обвини в опит за изнасилване, постигнаха извънсъдебно споразумение по нейния граждански иск. Съдията от Върховния съд на Бронкс Дъглас Маккиън обяви, че двете страни са се споразумели да прекратят съдебния спор. Той уточни, че подробностите по сделката, включително и сумата, която Строс-Кан се е съгласил да изплати като обезщетение на Нафисату Диало, са строго поверителни. Споразумението слага край на съдебния скандал, който принуди 63-годишния Строс-Кан да подаде оставка, и попари надеждите му да се кандидатира за президент на родната му Франция.


За в бъдеще пред него няма чак толкова много възможности за изява, но той едва ли се е отказал от завръщането си на сцената. Напоследък Доминик се появява рядко в публичното пространство, а до неотдавна медиите го описваха като отбягван и самотен човек. Въпреки това днес бившият директор на МВФ се е насочил към участия в конференции, изнасяне на речи и консултантска дейност. През последната година е говорил на важни конференции в Китай, Украйна, Мароко и Южна Корея. За подобни събития някои гост лектори получават 100 000 долара и повече за час. Бившият американски президент Бил Клинтън например печели пет пъти по толкова.


Експерти изтъкват, че опитът на французина в икономическата политика и многобройните контакти, на които би завидял всеки държавен глава, могат да му бъдат много полезни на новото поприще. През септември Строс-Кан направи още една крачка към своето завръщане, като постави основите на консултантската компания Parnasse. Освен организирането на конференции, публични речи и консултации уставът на фирмата демонстрира амбиции за разширяване на нейния обхват до финансовата сфера, недвижимото имущество и политическите услуги във Франция и чужбина.


Най-напред той трябва да бъде тестван - смята Рой Коен, кариерен консултант от Ню Йорк. - Ако докаже, че приносът и съветите му са ефективни, ще генерира интерес. Но има потенциала да бъде невероятно успешен. Самият Строс-Кан също намекна за дългосрочните си амбиции в интервю за френското списание Le Point: Усещам възможността да се посветя на големи международни проекти... Засега обаче ситуацията, в която се намирам, ми пречи.


nbsp;


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във