Банкеръ Daily

Бойко Рашков:

Строителството на пътища е превърнато в източник на престъпни доходи

Няма да коментирам един пропаднал политик! Това заяви вицепремиерът и вътрешен министър Бойко Рашков в отговор на заканата на Бойко Борисов да го съди. Причината - твърденията на вътрешния министър, че лидерът на ГЕРБ притежава банки.

„Докато прави тези фантасмагории, че аз имам банка, днес вече сме оформили документите и го давам на съд, защото това са сериозни обвинения", обясни Борисов по-рано днес по време на посещение в Раковски.

Преди дни Бойко Рашков заяви, че пари за строежа на автомагистрала "Хемус", отпуснати авансово, са преминали през банка, собственост на Борисов.

„Не, не е на Цветелина Бориславова. Банката е на един човек, който е в близки отношения с Бойко Борисов, в много близки отношения. Там са били в много близки отношения Борисов, Румен Николов-Пашата, Маджо, Маргините и други”, уточни силовият министър.

По време на брифинг на МРРБ във вторник Бойко Рашков за пореден път нападна правителството на ГЕРБ като заяви, че "строителството на пътища е превърнато в източник на престъпни доходи".

„Неочаквано е за мен, че откриваме нови обстоятелства, нови факти, които ще ни задължат да започнем проверка и в насока изясняване защо се е преминавало от един вид строителна дейност към текущ ремонт. Тези материали трябва да започнат в МВР и да започнем изследване на всеки един случай поотделно. Изглежда някой се е облагодетелствал от замяна на думичката „общ“ с думичката „текущ“ ремонт. Трябва да видим кой е този човек и да му потърсим отговорност. Схемата е почти идентична с изграждането на АМ „Хемус“ – алчност, стремеж към забогатяване на определени хора, приближени към властта. Защо повече от десетилетие се извършва такова нещо?", запита Рашков.

Според него държавата е имала възможност да има добре поддържани пътища. "Но и това не сме направили заради някои политици преди нас. Тук очевидно фактор се явява субективният. Средствата ги има, но резултатът липсва. Правим някакви камуфлажни ремонта с цел да извлечем по-големи печалби, да присвоим по-големи суми от държавните финансови ресурси. Ние ще продължим работата по разследване и в тази посока. Оставам с горчиво впечатление, че онези, които са били на отговорни постове в МРРБ, са източник на криминални случаи. Строителството у нас е превърнато в източник на престъпни доходи. Не искам да го сравнявам с нещо много грозно. От това министерство се очаква да направи страната ни много по-привлекателна", коментира Рашков.

Той каза и че във връзка с проверките на АМ „Хемус“ бившите министри Петя Аврамова и Николай Нанков са призовани да се явят в Националната полиция.

"Не изключвам възможността те да направят всичко възможно да не се явят. Ще продължат ли Аврамова и Нанков критичния тон към министър Комитова след гореизложените данни? Онова, което са правили те във връзка с пътната инфраструктура“ заяви вицепремиерът Бойко Рашков.

Час по-рано в Раковски лидерът на ГЕРБ също коментира темата: "Благодаря на медиите, които ни сигнализираха, че хората на Радев викат на разпит Петя Аврамова и Николай Нанков, за да си правят предизборна пропаганда. Защо не ги призоват по надлежния ред в понеделника след изборите? Вече за всички българи е ясно демокрацията на Радев какво е".

Запитан на чия банка е собственик Бойко Борисов, Рашков отговори следното: „Няма изобщо да коментирам какво е коментирал един пропаднал политик по отношение за моята личност. Ако лидерът на ГЕРБ е посъветвал Петя Аврамова да не се яви на разпит, това е в контекста на неговото минало като член на СИК, която е една силова организация, която не признаваше законите на страната. Тези шкафчета, които прокуратурата не пожела да разследва с какви банкноти са пълни, вече е почти ясно откъде са. Борисов дължи обяснение пред народа. Борисов си е назначил прокурор, затова няма да бъде разпитван. По-голям имунитет от това да си назначиш главен прокурор няма", заяви още Рашков.

Facebook logo
Бъдете с нас и във