Банкеръ Daily

Общество и политика

Строителството на плажа "Алепу" е законно, установи проверка

Регионалната дирекция за национален строителен контрол в Бургас обяви, че не е установила нарушения на строителния обект в местността "Алепу". В момента строителна фирма изгражда там укрепително съоръжение за спиране на свлачищните процеси. 

Строителният надзор установи, че инвеститорът е спазил всички предписания, които са му направени при последната инспекция и изпълнява препоръките. Ненчев обясни, че бетон се излива в най-ниската част на изкопа, за да се спре активизирането на свлачище.

Проверката бе предизвикана след сигнал от граждани, че през почивните дни там е възобновено строителството на вилния комплекс и на брега се излива бетон. Строежите край къмпинг “Арапя“ в местността "Алепу" трябваше да трябваше да бъдат спрени със заповеди на общинските администрации в Созопол и Царево след проверка на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) преди седмица заради установени нередности в техническата документация и неспазване на последователността на проекта. Строителните дейности обаче продължиха дори и през празничните дни с аргумент, че се извършват укрепителни дейности на плажа.

Скандалът около последните строежи по Черноморието доведе до заповед на ДНСК за спирането им на 25 януари, но само временно – на наливането на бетона край плажа на защитената местност Алепу и градежа на вили край къмпинг Арапя. По същото време стана ясно, че инвеститорът в започналия строеж на заведения, магазини и паркинг край къмпинг Градина се е отказал от реализацията му.

Проверките започнаха по нареждане на премиера Бойко Борисов. Те започнаха от Алепу, където се извършва укрепване на свлачище с цел строителство на ваканционен комплекс.Не е ясно как ще приключи всичко, като се има предвид, че край Алепу вече се налива бетон, а на Арапя беше изсечена борова гора, която по документи не е гора.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във