Банкеръ Daily

Общество и политика

Строителството на метрото до "Левски Г" започва тази година

Планираме още през тази година да започнем строителството на трите нови метростанции на третата линия по бул. "Владимир Вазов", написа на Фейсбук страницата си столичният кмет Йорданка Фандъкова, след като през 2020 година пуснаха първите станции от третия метродиаметър. 

Столичната община вече е избрала и строители за следващите три спирки по него, които свързват кварталите "Хаджи Димитър" и "Левски Г". 

"Двете разширения – 3 км в район "Подуяне" и 6 км в район "Слатина" - са включени за финансиране в Плана за възстановяване и развитие и вече получиха предварителното одобрение", обяснява столичният кмет.

В следваща публикация в социалната мрежа Фандъкова пише: "Започнахме строителството на нова сграда към детска градина №177 в район "Подуяне". В нея ще разкрием места за 4 нови групи и ще изградим нов физкултурен салон. В двора изграждаме 4 нови детски площадки и обновяваме изцяло площадките на съществуващите 6 групи в старата сграда."

Градоначалникът уточнява, че в "Подуяне" се работи и по разширението на детска градина №20 с 2 групи и строителство на нова сграда за 4 групи.

"В София към момента изграждаме и реконструираме детски градини в районите "Триадица", "Студентски", "Лозенец", "Витоша", "Кремиковци", "Изгрев", "Овча купел", "Люлин", „Подуяне“ и „Възраждане", написа още тя.

Йорданка Фандъкова поясни, че вчера Столична община спечели и проект за обновяване на три общински училища със средства от оперативна програма "Региони в растеж". Това са 48. ОУ "Йосиф Ковачев" в район "Сердика", 28. СУ "Алеко Константинов" в "Красна поляна" и I. СУ "Пенчо Славейков" в "Оборище".

Кметът информира, че основен ремонт и мерки за енергийна ефективност, ще бъде подменено и старото училищно оборудване – чинове, столове, дъски, шкафове, както и оборудването в кухните и физкултурните зали", информира кметът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във