Банкеръ Daily

Общество и политика

Строят нов социален център за 1 млн. лв. в София

Център за подкрепа на лица с увреждания ще бъде изграден в столичния район "Слатина" до шест месеца. Той ще предостави услуги на нови 90 души, става ясно от съобщение на Столична община. Проектът се реализира по европрограмата "Развитие на човешките ресурси" 2014 – 2020 и е на обща стойност 1 млн. лева. Европейското финансиране е в размер на 850 000 лв., а националното е 150 000 лева.

За ефективното функциониране на Центъра ще бъде осигурен квалифициран екип от специалисти от различни сфери – социална, консултативна дейност, психологическа и терапевтична подкрепа, здравно обслужване, рехабилитация.

Центърът ще предоставя дневна и заместваща грижа, мобилна работа, консултиране, информиране и подкрепа, включително на хората, полагащи грижи. Ще бъде осигурена терапевтична помощ, рехабилитация, кинезитерапия, арт терапия и други дейности. В подкрепа на семействата ще бъде въведено краткосрочно настаняване за заместваща грижа. Ще бъдат обособени зала за трудова и арттерапия, зала за активни занимания, за рехабилитация и психомоторика.

Екипът на центъра ще работи също така и за насърчаване на близките, полагащи грижи за хора с тежки увреждания, така че да започнат работа.В момента на територията на София са разкрити 92 социални услуги, от които за деца и пълнолетни лица с увреждания са предназначени 51 услуги. С проектно финансиране функционират осем от тях, от които шест работят с деца с увреждания и техните семейства.

Facebook logo
Бъдете с нас и във