Банкеръ Daily

Общество и политика

Строго мажоритарната система е глупава и вредна, твърди Кошлуков

За мен строго мажоритарната система е изключително вредна, заяви Емил Кошлуков по повод внесения от Мая Манолова законопроект за нова изборна система в студиото на Би Ти Ви.

„Мая Манолова на всеки три години внася кодекс и всеки път е по-добър от предния. Строго мажоритарната система е глупава и вредна и в цял свят се опитва да се направи съчетание между плюсовете и минусите на мажоритарен и пропорционален вот.", обясни Кошлуков. 

Според него с мажоритарен вот изключваш половината държава от управлението. Системата бонифицира и дава плюс на големите партии.

"Някакъв резултат от подобна система ще има след приблизително 20 избора. Първата партия влиза в парламента, но тогава всички други не са представени и на следващите избори махалото отива към другата страна и ще се лашка по този начин”, допълни Емил Кошлуков. 

Според другия гост в студиото - проф. Анна Кръстева, един от рисковете за мажоритарния вот е районирането, то е ключово за излъчването на депутати. По думите й по този начин най-голямата партия в парламента ще се подсили и ще гарантира своето участие след това. „Тази система дава бонуси на печелившите”, каза Кръстева.

„Има силно проявено желание за смяна на политическия елит и се смята, че мажоритарната система в два тура е магическото средство това да се случи”, допълни тя.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във