Банкеръ Daily

Общество и политика

Строги мерки срещу коронавируса в София

По заповед на кметицата на София Йорданка Фандъкова  бе създаден временен оперативен щаб срещу коронавируса. Фандъкова е в постоянен контакт с ген.-майор проф. Мутафчийски, министър Ананиев и министър Маринов, като целта е пълен синхрон и координация на всички институции на територията на Столична община. 

На този етап здравните заведения в София разполагат с нужния капацитет легла и необходимия медицински персонал, който да поеме диагностициране, изследване и лечение на граждани.

На територията на града са и лабораториите, които изследват, както пробите от София, така и такива от страната. Кметицата е в контакт с директорите на всички големи болници в София, в които има инфекциозни отделения, които присъстват при нужда и на заседанията на софийския оперативен щаб. 

При обявяване на първите два случая в София на заразени с COVID-19 първата задача беше да бъде подпомогната болница „Пирогов“ в мерките по дезинфекция. По  молба на директора Фандъкова изпрати екипи с 5 машини за дезинфекция, с които се обработваха отделенията. Целта  беше в много кратки срокове да се възстанови работата на „Пирогов“,  което е изключително важно за софиянци, които имат нужда от спешна помощ и това вече е факт.

Столична община е в готовност за 72 часа да преобразува общинската Втора градска болница в инфекциозна. От снощи има издадено разпореждане от министъра на здравеопазването към директорите на регионалните здравни инспекции, от днес сутринта има издадена заповед от д-р Пенчев и вече започва организацията за преминаване  на Втора градска болница във временен режим на инфекциозна. Другите болници, които имат обособени инфекциозни отделения, продължават да работят.  Най-големите болници – ВМА, „Пирогов“ и Александровска болница – ще продължат да приемат най-тежките случай.

Втора градска болница има капацитет да разкрие 50 легла, като това ще става на етапи според нуждата и осигуреността с медицински персонал.

Едно от най-важните неща е осигуряването на медицинския персонал. В тази ситуация сигурността, както и стимулирането на лекари, медицински сестри и санитари, е една от основните задачи. В тази посока са мерките, които ще бъдат предприети в следващите дни. 

Към момента мерките,  които са предприели и които са в действие, са следните:

Засилена дезинфекция на превозните средства на градския транспорт, както и на метростанциите в София. Всеки ден минимум по два пъти на ден се дезинфекцират основно общо 802 автобуса, тролея, трамваи и метровлака. На всички водачи на градския транспорт се осигуряват дезинфектанти за ръце. Всички директори на общинските транспортни фирми осигуриха и с наше съдействие необходимите количества дезинфектанти за поне месец напред и този процес продължава. Така че гражданите на София трябва да са по-спокойни – освен, че се дезинфекцира, се извършват и проверки от представители на щаба.

Тази сутрин по предложение на ЦГМ бе взето и допълнително решение във връзка с осигуряване на здравето на водачите на градския транспорт и на пътниците, да преустановим временно продажбата на билети в превозните средства.

На всички 194 детски градини е предписана дезинфекция на подове и повърхности най-малко 4 пъти на ден. Осигурени са нужните препарати и дезинфектанти за ръце.

Бе въведен строг контрол на входа на детските градини сутрин, като се проверяват както децата, така и персонала. За да бъдат избегнати някои опити за заобикаляне на правилата, Фандъкова разпореди медицинските сестри да могат да връщат деца с вирусни симптоми, дори и когато разполагат с медицински бележки.

На този етап достъпът на външни лица и родители вътре в детските заведения е преустановен. Това правило важи и за социалните ни домове. В тях също се изпълнява дезинфекция по 4 пъти на ден. На общинското предприятие „Социален патронаж“, който  доставят храна  и услуги на възрастни хора, които са в най-рисковата група,  са осигурени предпазни средства, тъй като служителите влизат директно в домовете им.

До понеделник училищата в София остават затворени, като причината е заболеваемостта от вирус тип В, на територията на общината.  Д-р Пенчев, директор на Софийската регионална инспекция, ежедневно информира  за заболеваемостта и своевременно ще дадем информация за училищата от 16 март.

Всички културни и спортни масови прояви на Столична община са отменени.  Видяхме решение на  общински театър „Възраждане“, който  изигра една от постановките си лайф във социалните мрежи и събра 3500 зрители. Това не носи приходи, но показва съпричастност. 

В София са валидни препоръките на националния оперативен щаб за културните мероприятия – театри, кина, концерти – да се провеждат пред публика до 250 души, местата да са през място и след всяка прожекция/постановка залата да се дезинфекцира.

В административните сгради на общината също са предприети допълнителни мерки за дезинфекция, като указания са дадени и на районните администрации.

"Ключът към успеха на всички тези мерки е в личната отговорност на всеки от нас и на всички граждани. Затова моят призив е за ограничаване на контакти на места с голямо струпване на хора, засилена лична хигиена и при вирусни симптоми – позвъняване на личния лекар. Особено важно е да се спазват инструкциите за домашна карантина. Мерките, които въвеждаме определено са свързани с някои ограничения, но тяхната цел е да запазим здравето и живота на нашите съграждани. Важно е да слушаме експертите и да се съобразяваме с тяхното мнение. Следим и опитът на другите страни. Това е и начинът да не се допуска създаването на паника, разпространението на неверни слухове и да запазим едно нормално функциониране на града ни, приемайки временните ограничения", коментира Йорданка Фандъкова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във