Банкеръ Weekly

Общество и политика

СТРОЕЖЪТ НА ХИЛТЪН ЗАПОЧВА ДО МЕСЕЦ

Строежът на софийския Хилтън да започне в най-скоро време. Това решение взеха акционерите на Компанията за луксозни хотели на проведеното през миналата седмица във френската столица общо събрание. На него българските представители разгледаха с френските си партньори от Феал Ентернасионал и английските от Хилтън Интернешънъл конкретните детайли на плановете за строителство на хотела и сроковете за реализиране на проекта. Председателят на СД на българското дружество Антоан Николов е обсъдил с представителите на Международната финансова корпорация (IFC), която ще финансира проекта Хилтън и параметрите на кредитно споразумение.


Петзвездният хотел трябва да бъде завършен след 18 месеца. Сградата и целият комплекс около нея ще бъдат разположени на площ от около 20 хил. кв. м. Хотелът ще има 256 стаи и ще предлага изискваните за съответната категория услуги.


Компанията за луксозни хотели беше създадена още през мандата на кмета Александър Янчулев и дори бе направена първата копка на софийския Хилтън. Тогавашният проект предвиждаше финансирането на строителството да се осъществи със съдействието на ЕБВР. По-късно Европейската банка се отказа от проекта с аргумента, че София няма нужда от такъв хотел.


Осъществяването на сегашния проект ще струва 46.7 млн. щ. долара, от тях 20.3 млн. щ. долара осигурява смесеното акционерно дружество Компания за луксозни хотели. Столичната голяма община участва с апортна вноска на терен от 10 декара, върху който ще бъде построен хотелът. Оценката на земята е 4.4 млн. щ. долара, а това прави 21.64% от акционерния капитал. Френската Феал Ентернасионал, която е главен изпълнител, осигурява 8.2 млн. щ. долара, а Главболгарстрой участва с парична вноска от 3.7 млн. щ. долара. За първи път английската фирма Хилтън Интернешънъл, която по принцип се занимава с мениджмънта на хотелите от веригата, инвестира в подобен проект 4 млн. щ. долара. Останалите 26.4 млн. щ. долара осигурява Световната банка чрез пакет от заеми. Основните кредитори на проекта са френската банка Сосиете Женерал, австрийската RZB и Холандската национална банка. Те осигуряват заем от 26.4 млн. щ. долара, чийто гарант е Световната банка. Заемът трябва да бъде върнат до 2013 г. при лихва LIBOR плюс 4.25 процента. Гратисният период е една година от датата, когато ще приключи строежът на хотела.

Facebook logo
Бъдете с нас и във