Банкеръ Weekly

Общество и политика

СТРАСБУРГ ПОДХВАНА ЕКОПРОБЛЕМИТЕ НА ОБЩНОСТТА

Унищожаването на природата да бъде криминализирано със закон, а държавите членки да увеличат рециклирането на боклуците си - тези две решения взеха през седмицата комисиите по законодателните въпроси и по околната среда към Европарламента.
Според депутатите правителствата на европейските страни трябва да приемат нормативи, с които да се криминализира грубото замърсяване или унищожаване на околната среда във всички нейни форми - въздух, вода, растения и животни, включително облъчването с радиационни емисии и производството и складирането на ядрени материали. Предложенията са част от подготвяната евродиректива, така че ако в една държава за подобни прегрешения в момента се налагат единствено глоби, то занапред ще има ефективни санкции и присъди по Наказателния кодекс. В директивата ще бъде включена и клауза, според която наказуемо ще са притежанието, търговията и убиването на защитени видове.
Членовете на законодателната комисия очевидно са били доста раздвоени по обсъжданите въпроси, тъй като решението й е прието почти на косъм - с 15 гласа за, 11 против и 2 въздържали се. За разлика от тях, депутатите от комисията по околна среда са били значително по-категорични в решението си да изискат увеличаване на рециклирането на боклуците (42 за и 14 въздържал се). С обновяването на европейския закон се цели до 2020 г. държавите членки да рециклират минимум 50% от битовия боклук и 70% от отпадъците от строителни материали. Страните, в които рециклирането на сметта е под 5% или няма официални данни за това, като България, ще получат още петгодишен гратисен период.
До 2015 г. пък всички в Европейския съюз ще трябва стриктно да спазват правилата за разделно събиране на отпадъците по схемата - хартия, метал, пластмаса, стъкло, текстил, както и битови отпадъци. От страните ще се изисква до 2012-а и да не увеличават обема на боклука спрямо количеството му от 2008-а.
По данни на ЕС, 27-те държави членки генерират над 1.8 млрд. отпадъци годишно, или средно по 3.5 т на европеец. Боклукът нараства с по-бърза скорост от брутния вътрешен продукт, а едва една трета от него се преработва. Всъщност ситуацията с рециклирането е много различна в отделните държави. В някои от тях то е 90%, а в други под 10 на сто.
През последните месеци италианският град Неапол беше заринат с боклуци, тъй като се оказа, че сметищата са надхвърлили своя капацитет и трудно могат да се намерят алтернативи. Заради кризата Европейската комисия предприе наказателна процедура срещу Италия. През октомври 2007-а тази съдба не отмина и България, която получи първо предупредително писмо от Брюксел заради неуредиците със софийските отпадъци. Стряскащо е, че София няма функционираща система за управление на отпадъците си, което да не поставя рискове за околната среда и здравето на хората. Това е основно изискване на европейските закони, коментира тогава еврокомисарят по околната среда Ставрос Димас. Шест месеца по-късно все още не е намерен дори терен за прословутия завод за рециклиране на боклуците.

Facebook logo
Бъдете с нас и във