Банкеръ Weekly

Общество и политика

СТРАНСТВАЩИЯТ ЕВРОПЕЙСКИ ЦИРК ПРОДЪЛЖАВА

Поредната инициатива, насочена срещу странстващия цирк на евродепутатите между Брюксел и Страсбург, завърши на 25 февруари с пълен провал. Тогава Комисията по жалби и петиции към Европарламента реши, че не е в нейните компетенции да заеме позиция по ежемесечните пътувания от единия в другия град. На инициаторите бе препоръчано да отправят запитване към Съвета на ЕС, който разполага с правомощията да разреши този казус. Комисията предложи също да се създаде специален механизъм, по който да се разглеждат петиции, състоящи се от над един милион подписа, какъвто е и сегашният случай.
Евродепутатите заседават три седмици от месеца в Брюксел, а на четвъртата пътуват за пленарни заседания в Страсбург. Практиката бе въведена през 1992-ра по настояване на Франция. Оттогава целият състав на Европейския парламент, включващ около 3000 представители, лобисти, журналисти и 15 камиона с документи, се предвижва от Белгия до Франция. Това удоволствие струва на европейските данъкоплатци около 200 млн. евро годишно. За сравнение, ЕС отпуска едва 46 млн. евро по програмата Ерасмус за обмяна на студенти в общността. Вредите, които европътуванията нанасят върху околната среда, пък се изразяват в около 20 268 т въглероден двуокис годишно, което се равнява на емисиите от 13 хил. двупосочни полета между Лондон и Ню Йорк.
Организатор на петицията е бившият евродепутат и настоящ министър по европейските въпроси на Швеция Сесилия Малмстрьом. Някои френски евродепутати обаче остро възразиха срещу нея, подчертавайки, че Страсбург е символ на следвоенното помирение между Франция и Германия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във