Банкеръ Weekly

Общество и политика

Странно съгласие витае в парламента

Социалистите се занимават със себе си, всички останали подпират ГЕРБ

Съдейки по дефиницията за парламент в енциклопедията, това е институция за разговори, за съвещания. Само че от ГЕРБ не разбират така нещата. За тях парламентът е място, в което дебатите трябва да се избягват с всички възможни средства и само да се натискат бутоните за гласуване така, както им е наредено.

Законопроектите сякаш нарочно се внасят от днес за утре, за да няма възможност да се разисква по тях, да се спори... Не се подлагат на обществено обсъждане, не са придружени с оценка за въздействие, с финансови разчети. Дебатите в пленарната зала се претупват. На критиките на опозицията се отговаря рядко. Предложения и забележки не се вземат под внимание, не се осмислят. От най-голямата парламентарна група – тази на ГЕРБ, която се състои от 95 депутати, има около 5 дежурни говорители и двама-трима резервни. Останалите мълчат и натискат правилно копчетата на пулта. Не говорят пред медиите, не дават интервюта, не разясняват приетите законодателни актове, защото самите те не ги разбират.

Положението стана още по-заблатено

след отминаването на кризата с коронавируса, защото и БСП млъкна, вторачена във вътрешнопратийните си проблеми и заформилите се интриги преди предстоящия пряк избор на председател на партията. Няма трибунки в парламентарните кулоари, няма спонтанни изявления пред журналисти (те, впрочем, все още са затворени в зала „Запад” и нямат свободен достъп до кулоарите).

Управляващите изглежда са доволни от този факт, тъй като тепърва им предстоят доста тежки моменти при настъпващата социално-икономическа криза. Вероятно в себе си те дори са благодарни на лявата опозиция, че не ги занимава с ежеседмичните скандали, които вдигаше, преди Ковид-19.

ДПС публично подаде ръка на ГЕРБ за следващото управление на страната. А "Воля" се е снишила в своето странно състояние. Веселин Марешки ту громи червената партия, рамо до рамо с управляващите, ту им се опъва, но не много силно. И никога не пропуска да си поиска парче от баницата, ако му дадат, разбира се. Подкрепи например създаването на Държавна петролна компания и даже поиска да оглави проекта.

Единствено сякаш

патриотите демонстрират някаква активност.

Те енергично се включиха в наддаването за сваляне на ДДС за различни сектори и стоки, и упорито продължават своята си борба с фалшивите новини. На 3 юни се хванаха да ревизират и 24 май, като поискаха от Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост, името на празник да стане Ден на българската писменост, просвета и култура.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов пък е отдал цялата си енергия и страст в битката със старите олигарси от прехода, чиито имена „изстрелва“ публично, сякаш по списък. Някой да го е видял да седне в президиума до председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и другите заместник-председатели? Или да води пленарно заседание?

Въобще, след извънредното положение в парламента се оформи някакво странно съгласие. Очевидно мнозинството е решено на всяка цена да завърши мандата си. А всички останали му помагат.

Създава се впечатлението, че и управляващите, и опозицията

много внимават да не предизвикат скандал

или някакъв спор. Всяка първа сряда на месеца една от парламентарните групи има право да внася по свое усмотрение първата точка в дневния ред. На 3 юни беше ред на „Обединени патриоти”, но те в последния момент оттеглиха предложението си за промени в Закона за политическите партии, с което искаха максималният размер на партийната субсидия да бъде 6 милиона лева годишно. Тоест, два пъти размера на допустимото финансиране за парламентарните избори. Така само две политически формации - ГЕРБ и БСП, щяха да са с намалени субсидии.

Другата им идея беше максималният размер на дарението от физически лица да стане 10 хиляди лева за една календарна година, за да се избегне зависимостта на партиите от икономически субекти. Но понеже тези искания със сигурност щяха да предизвикат разпалени разисквания, патриотите благоразумно ги оттеглиха. Или някой по-висшестоящ ги посъветва, че точно сега

не е времето да се разпалват такива страсти.

И седмичният дневен ред за работа на депутатите се подрежда от закони, които няма да предизвикат емоции и брожения, от международни спогодби и приемане на отчетни доклади. Новият Закон за храните, промените на Закона за опазване на околната среда и тези в Закона за техническите изисквания към продуктите бяха приети в почти пълна тишина. Само с натискане на бутоните върху пултовете за гласуване.

Всички народни представители са съгласни, че трябва да има публичен национален регистър на обектите за производство, преработка и дистрибуция на храни, който БАБХ ще поддържа на интернет страницата си. Такъв регистър ще има и за бутилираните минерални и изворни води. А деца няма да могат да участват в реклама на ГМО продукти. Депутатите нямат нищо против и всички инсталации, изгарящи отпадъци, да преминават през процедурата по задължителна оценка за въздействие върху околната среда. Нито че техническият надзор на съоръженията с повишена опасност ще се осъществява от председателя на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор.

Та, за какво да спорят и да се карат?

Facebook logo
Бъдете с нас и във