Банкеръ Daily

Общество и политика

Страните от НАТО обсъждат съюза ЕС-САЩ

В навечерието на срещата генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова съюзниците в НАТО да не допускат разделение между Съединените щати и Европа.

Министърът на отбраната Георги Панайотов ще участва в среща на министрите на отбраната на страните-членки на НАТО. Тя ще се проведе на 21 на 22 октомври  в Брюксел, Белгия. 

На форума ще бъдат разгледани редица ключови въпроси от дневния ред на НАТО. Усилването на възпиращия и отбранителен потенциал на НАТО, Афганистан и усилията в борбата с тероризма, както и сътрудничеството между НАТО и ЕС ще бъдат сред темите на срещата. Министрите на отбраната ще обсъдят също препоръки и ще предоствят указания за изпълнението на основните решения от срещата на върха през юни 2021 г. Те ще дискутират подготовката на предстоящата среща на върха през 2022 г. в Испания.

Непосредствено преди началото на форума министрите на отбраната ще участват в работен семинар на държавите-членки на ЕС по Стратегическия компас, а също и в заседание във формат съюзници, участващи в инициативата „Концепция за рамкова държава“ в групата, ръководена от Германия. На него ще бъдат разгледани актуалното състояние на дейностите по инициативата и техните перспективи.

В навечерието на срещата генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова съюзниците в НАТО да не допускат разделение между Съединените щати и Европа заради разногласията по отношение на Афганистан.

Страната падна под властта на талибаните през август, след като президентът Джо Байдън реши да изтегли американските войски набързо, без да се съобразява с препоръките на европейските си съюзници.

„Афганистан показа рисковете и предизвикателствата от мащабна операция извън пределите на НАТО. Но не бива да си вадим изводи, че не трябва повече да се ангажираме с военни операции срещу екстремизма и тероризма“, каза генералният секретар на НАТО.

Facebook logo
Бъдете с нас и във