Банкеръ Daily

Общество и политика

Странджанският манов мед вече е официално защитен в Европа

България добавя осми хранителен продукт към  списъка със защитени наименования за произход на Европейския съюз. Странджанският манов мед, наричан още „Maнов мед от Странджа“, от днес е защитен продукт. Той  с тъмнокафяв цвят и се добива в района на Странджа, който е част от мрежата от защитени зони в ЕС „Натура 2000“. 

Пет от защитените български продукти са храни с традиционно-специфичен характер - филе "Елена", кайзерован врат "Тракия", "Пастърма говежда", "Луканка панагюрска" и роле "Трапезица". В регистъра има и два продукта със защитено географско указание - българско розово масло, което може да произвежда на територията на Розовата долина, както и "Горнооряховски суджук", който може да се произвежда само в Горна Оряховица.

Инициативата за регистрация на мановия мед е на групата производители „Странджански манов мед“, които подадоха заявлението в Министерство на земеделието, храните и горите през месец април 2016 г. След като националната процедура премина без възражения,  през месец април 2017 г. заявлението бе изпратено за преглед в ЕК. 

В сряда по време на церемония, организирана в Европейската комисия в Брюксел, комисарят по цифровата икономика и общество Мария Габриел и комисарят по земеделие и развитие на селските райони Фил Хоган ще връчат сертификата на представител на българските производители на ЗНП „Странджански манов мед“. Регистрацията му се очаква да бъде двигател за съживяването на регион Странджа и да предостави нови перспективи за пчеларите в района. 

Основните количества манов мед в България се произвеждат в Странджа планина благодарение на климатичните особености и природни дадености. За разлика от останалите видове мед, който се прави от нектара на растенията, той идва от медната мана – сладка течност, секретирана от определен вид насекоми, хранещи се със сок от дъб или липа.  Времето за сбор на мана е около два месеца и започва от средата на лятото, когато вече няма нектар. Няколко рода бръмбари причиняват „сълзене“ във вид на дребни капчици, наречени медена роса. От местата, където тези насекоми правят пробиви в крехките млади клонки и жълъди, за да смучат сок, дълго време след това изтича сладка течност, която пчелите събират. Пчелите събират и отделените захари от над 70 вида листни въшки – и ги преработват в манов мед. Тези сладки секрети не са отпадни вещества от метаболизма им, а отделени чрез тялото на насекомото захари. Пчелите не събират мана, ако тя съдържа по-малко от 4% захари или обратното – ако поради засушаване се е сгъстила прекомерно.

Facebook logo
Бъдете с нас и във