Банкеръ Daily

Общество и политика

Странджа е най-голямата защитена природна територия у нас

Устие на река Велека, част от природния парк "Странджа".

Топлите дни на лятото ни привличат с неудържима сила. Всеки брои дните, които му остават, за да се качи на колата и да полети към топлото море. Много от нас обичат да съчетаят почивката с интересни екскурзии по черноморския бряг, за които да си спомня в студените зимни дни. 

Извън големите курорти ви очакват малки крайморски градчета и защитени черноморски територии по цялото крайбрежие, като Природен парк "Странджа" с вътрешните защитени местности „Устие на река Велека" и Силистар в община Царево, резерватите "Ропотамо" и "Калиакра", защитените местности Иракли, Паша дере и други.

"Странджа“ е най-големият природен парк в България. Създаден е през 1995 година.

Той е разположен върху площ от 1161 km² и обхваща Централна Странджа с излаз към Черно море. Сред забележителностите са пещерите и изворите край река Младежка, пещерата Еленина дупка край село Бяла вода, пещерата Махарата край село Кости и мраморните куполни гробници в местностите „Мишкова нива“ и „Пропада“. В парка се срещат 54 вида бозайници и 261 вида птици.

Странджа е най-голямата защитена природна територия в България. Тя е създадена, за да опазва уникалните екосистеми и биоразнообразие, както и за съхраняване на самобитните странджански фолклор, култура и историческо наследство. Нейната територия е над 1% от площта на страната. През 1933 г. именно тук е обявен първият резерват в България - "Силкосия. Той е създаден на 23 юли 1931 с постановление на Министерския съвет с цел опазването на вечнозелените храстови формации, обхващащи най-високите части на резервата. Тогава носи името „Горна Еленица – Силкосия“. Обхваща територия от 389.6 хектара в планина Странджа.

Странджа е единствената българска територия, включена в петте приоритетни за опазване територии в Централна и Източна Европа. Над Странджа преминава вторият по големина прелетен път на птиците в Европа - Виа Понтика. Общият брой на видовете хабитати е 121, като по този показател паркът е на първо място сред защитените територии в Европа. Като всяко място на брега на Черно море, Странджа е застрашена от унищожаване чрез незаконно строителство, а планинската му част и запазените гори привличат секачите бракониери.

Защитените територии със самостоятелен статут  в парк Странджа са 32 на брой. Най-известните от тях са "парория", "Устие на река Велека", "Докузак", "Руденово", "Силистар", "Кривинизово", "Моряне", „Камъка“ и други.

С Решение № 6794/29.06.2007 г. Върховният административен съд отменя статута на Странджа като защитена територия. След масови протести на природозащитници по този повод Народното събрание гласува закон, според който установените от правителството защитени територии не могат да бъдат оспорвани в съда. По този начин планината е спасена от застрояване.

В района на Странджа са съхранени много паметници на духовната и материална култура от предишни епохи. Уникални също са и потъналите селища в българската акватория на Черно море. 

Не можем да пропуснем с. Бръшлян - архитектурен и исторически резерват. В това село са запазени странджански къщи от XVIII XIX век, обявени за архитектурни паметници. Тук се намира старинната църква „Св. Димитър“, построена в края на XVII век с килийно училище - архитектурен паметник. Интерес представлява и етнографската сбирка, както и информационно-посетителският пункт на Дирекцията на парка.

Село Българи пък е единственото място, където е запазен в автентичен вид нестинарският ритуал, изпълняван всяка година на деня на Св. св. Константин и Елена (стар стил) – 3 юни.

 

Днес в границите на парка са описани над 450 паметника,

от които 20 долмена, 24 могилни некропола, 11 самостоятелни надгробни могили, 2 уникални куполни гробници, 13 антични средновековни селища, 17 крепости, древни пътища, 83 параклиса, столнини и одърчета. И едно историческо място от национално значение – местността "Петрова нива" – мемориал на загиналите в Преображенското въстание през 1903 г., музейна сбирка. Намира се на 14 km от село Звездец. Една значителна част от тези паметници са свързани с развитото през античността до наши дни рударство, за което свидетелстват множеството рупи. На територията на парка има и 280 архитектурни и художествени паметници на културата, от които 18 църкви, 268 възрожденски къщи и четири исторически паметника, свидетелстващи за Илинденско-Преображенското въстание.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във