Банкеръ Daily

Общество и политика

Страната ни ще приеме 70 деца от мигрантския център на остров Лесбос

Министърът на вътрешните работи Христо Терзийски посети Атина по покана на алтернативния министър по миграцията и убежището на Гърция Георгиос Кумуцакос. На разговорите присъства и посланикът на България в Гърция  Валентин Порязов.  

Министрите обсъдиха сътрудничеството по въпросите на миграцията от двустранна и регионална перспектива и обмениха мнения по предложението на Европейската Комисия за новия Пакт по миграция и убежище.

Страните се увериха, че споделят сходни позиции по основните аспекти на пакта. Подчертано бе, че в него няма баланс между солидарността, която държавите членки трябва да предоставят, и отговорността на страните на първа линия, като България и Гърция. Министрите се  споразумяха да положат усилия за преодоляването на тази липса на баланс в рамките на предстоящите преговори.  

Терзийски и Кумуцакос се съгласиха да работят за активизиране на двустранното сътрудничество и да отстояват обща позиция по време на предстоящите преговори по Пакта.

Гръцката страна приветства решението на България да приеме 20 непълнолетни в допълнение към останалите 50, за които вече е изпратила заявка.

Министър Терзийски изрази своята признателност за потвърдената подкрепа от страна на Гърция за приемането на България в Шенген. По време на своята визита българският външен министър проведе среща и с министъра за защита на гражданина Михалис Хрисохоидис.  

Мория - най-големият бежански лагер в Европа - изгоря до основи през септември. Тогава близо 13 хиляди бежанци останаха без подслон, вода, тоалетна и малкото лични вещи, които са притежавали. От тях общо 400 е броят на непридружените деца.

Лагерът Мория първоначално е проектиран да приюти 3000 мигранти и бежанци. Хората от 70 държави бяха приютени там, но повечето бяха от Афганистан. Пожарите са започнали часове след съобщенията, че 35 души са дали положителни тестове за коронавирус в лагера.

Facebook logo
Бъдете с нас и във