Банкеръ Daily

Общество и политика

Страхът от вируса се е прехвърли в страх от ваксините според психолог

"Живеем във времена, в които социалните медии превръщат най-обикновените хора в необикновени специалисти", каза пред БНР психологът Росен Йорданов в коментар на обществените нагласи "за" и "против" ваксинирането срещу Covid-19. 

Той изрази очакване и в тази ситуация да се случи традиционното за българите: "Ще се снишат, ще поизчакат и след това лека-полека ще тръгнат към местата за ваксиниране".

Йорданов беше категоричен, че ще се ваксинира, защото е убеден в ползата от ваксините.

Психологът коментира, че ако хората наистина са толкова загрижени за здравето си, щяха ли толкова много да употребяват алкохол. "Попадна ми една статистика, че Европа е абсолютен шампион по отношение на консумацията на алкохол по време на пандемията. Ако в световен мащаб средно годишно на човек се падат по около 6 литра алкохол, сега в Европа са близо 10 литра", посочи той.

По думите му страхът от вируса се е прехвърли в страх от ваксините. Той даде обяснение за този феномен: "Всички живеем в заблуда, че сме рационални същества и сме господари на поведението си. Истината е точно обратната. Учени твърдят, че едва 6-7% от активната ни съзнателна дейност е дълбоко осмислена и познавателна. В повечето случаи имаме вярата в нещо и едва след това търсим аргументите, за да подкрепим тезите си. Иначе казано - ние сме дълбоко нерационални по отношение на себе си, което се доказа и в този случай с пандемията".

Росен Йорданов препоръча правителството да не губи търпение и да не влиза в обяснения на спекулациите, свързани с ваксините срещу коронавируса.

Facebook logo
Бъдете с нас и във