Банкеръ Daily

Общество и политика

Страхът на политиците от законността ги кара да благоустрояват живота на всеки главен прокурор, твърди юрист

Страхът на политиците да не станат жертва на законността ги кара да благоустрояват живота на всеки главен прокурор. Това каза пред радио „Фокус” юристът от Правна програма на Института за пазарна икономика Иван Брегов. По думите му обаче управляващите или доминиращата политическа сила, която и да е тя, няма да са на прицела на новият шеф на КПКОНПИ, въпреки че корупцията тръгва от високите етажи на властта и тези, които държат реалното управление.

„В мандата си като главен прокурор Сотир Цацаров показа, че може да си служи избирателно със закона”, обясни юристът и добави, че когато прокуратурата е трябвало да преследва силните на деня, тя не го прави, а се разправя с политическите опоненти на доминиращата партия. Иван Брегов каза още, че ГЕРБ са направили така, че назначаването на председател на антикорупционната комисия да е по модел, при който тя може лесно да бъде политизирана.

„Не може да се отрече, че Цацаров е човек, който може да изгради институционално една структура, да я подчини на своята воля и да й придаде сериозност. Въпросът е, че КПКОНПИ сама по себе си е много странна структура, която пристъпвайки към конфискация прехвърля тежестта на доказване на всеки проверяван. Това я прави много тежка бухалка, която ако не е насочена към хората, за които има данни, че притежават престъпно имущество, може да я превърне в орган за саморазправа“, обясни още той. Според него вина обаче за лошия имидж на антикорупционната комисия имат и бившият ѝ председател, както и хората, които са го назначили без да са проверили дали отговаря на законовите изискванията за длъжността.

Facebook logo
Бъдете с нас и във