Банкеръ Daily

Общество и политика

"Страх" - българското предложение за "Оскар"

Кадър от "Страх".

Филмът "Страх" на режисьора Ивайло Христов е българското предложение за "Оскар" за международен филм, съобщиха от пресцентъра на Министерството на културата.

Филмът е избран днес, 11 октомври, от Комисията по избор, която функционира към Националния филмов център и е председателствана от кинокритика проф. Божидар Манов.

Филмът, който е финансиран от Националния филмов център, има множество награди, сред които и голямата награда на 38-ия фестивал на българския игрален филм "Златна роза" във Варна 2020. Участващата в него актриса - Светлана Янчева - също има спечелена награда за най-добра актриса. "Страх" спечели и отличието на Съюза на българските филмови дейци и приза на акредитираните журналисти, получи и "Гран при" за най-добър филм на фестивала "Черни нощи" в Талин. Той участва на множество фестивали у нас и в чужбина.

Филмът е с продължителност 100 минути. Създаден е по сценария на режисьора Ивайло Христов, оператор е Емил Христов, композитор - Кирил Дончев. Продуцент е "Про филм" – Асен Владимиров, а копродуценти са "Трансформърс", "Сонус", "Кинолайт", "Рево филмс".

Сюжетът се завъртва около историята на вдовицата Светла (Светлана Янчева), която наскоро е загубила работата си като учителка. Селото ѝ е близо до границата с Турция и край него често се появяват бежанци. Един ден Светла среща в гората мигрант от Африка (Майкъл Флеминг). Срещата променя както нейния живот, така и този на живеещите в селото, които са категорични, че пришълецът трябва да напусне.

Светла се влюбва в чужденеца и е принудена заради любовта си да се опълчи срещу цялото село.

Ивайло Христов определя филма като сурова любовна история. В него той залага на черно-белия похват на снимане, за да може зрителят да се фокусира върху емоциите, изписвани на лицата на героите. Освен професионални актьори във филма участват и хора, които са съвсем реални бежанци в страната ни.

Ивайло Христов е известен на международната кинообщност - неговият „Стъпки в пясъка“ (2010) е обявен за най-добрия балкански филм на Международния кинофестивал в София, а „Каръци“ (2015) печели „Златен Свети Георги“ на Международния кинофестивал в Москва.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във