Банкеръ Weekly

Общество и политика

Стотици хиляди гърмят с осигуровките

Правителството отрано започна да мисли как да запълни зейналите дупки в държавното обществено осигуряване, които стават все по-големи. Досега синдикатите и работодателите са договорили скок на осигуровките в 18 от 85-те икономически дейности, даващи работа на почти 2 млн. души. Най-шоково ще е увеличението през 2013-а за около 3000 души, работещи в зъботехническите лаборатории. Те ще плащат19.5% повече на държавата. На болниците ще се наложи да се справят с нов осигурителен праг за медицинските сестри, акушерките и началниците на клиники и отделения. За първите, които са около 23 хиляди, ръстът е 8.1%, а в цифрово изражение е необходимо да гарантира минимална заплата от 447 лева. Неотдавна бе подписан новият колективен трудов договор в здравеопазването, с който обаче на практика само се препоръчва стартовата заплата на сестрите да се повиши от 440 на 540 лева. Увеличението на праговете за шефовете пък е с 13.6% и ще достигне 950 лева.


С 9.4% ще бъде повишението в растениевъдството, животновъдството и лова (473.10 лв.). В тези дейности са заети над 55 000 души. За почти 100 хиляди трудещи се в производството на облекло минималната ставка скача с 10 процента. С други 7.4% се повишава осигуровката в производството на хартия, където работят към 10 хил. души.


По-рано бе постигнато и споразумение за 15% увеличение в сектори от леката промишленост, засегнало към 100 000 души. Бизнесът изтъкна, че така вероятно ще се стигне до фалит на малки предприятия и допълнително свиване на вътрешното потребление.


За икономическите дейности, в които не се постигне споразумение за минималните осигурителни доходи, окончателно ще се произнесе социалният министър Тотю Младенов. Той може административно да наложи средния договорен ръст в останалите отрасли от икономиката.


Междувременно стана ясно, че в бюрата по труда през юли 2012-а са регистрирани 356 536 безработни, или с 1711 души повече от юни. Според статистиката на Агенцията по заетостта, която не е меродавна за реалното състояние на нещата, това е равнище от 10.8 процента. Парадоксалното е, че безработицата се покачва на месечно ниво, въпреки че през юли на трудов договор са назначени над 18 хил. души. Което е реален показател, че икономиката ни се задъхва и само стотиците милиони на оперативна програма Развитие на човешките ресурси, отпускани по схеми за насърчаване на заетостта, засега спасяват трудовия пазар от пълен крах.


nbsp;


ТПС: Социалният министър Тотю Младенов ще бъде последният арбитър за увеличението на осигурителните прагове.


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във