Банкеръ Daily

Общество и политика

Стотици берачи на трюфели се вдигнаха на протест

Стотици берачи на трюфели от цяла България излязоха на голям протест в Русе срещу издадената на 19 юли тази година тримесечна забрана за достъп до горите заради опасността от евентуална поява и разпространение на африканската чума по свинете, предаде БТА.

"Това е дискриминация, защото достъпът до горите не може да бъде ограничен само за нас - търсачите на трюфели. Както ние ходим и работим в гората, така ходят и дървари, билкари, пчелари, ловците, които ще ловуват диви свине", обясни Росен Иванов, председател на асоциацията на ловците на трюфели в България.

Той обясни, че в Румъния има огнища на африканска чума по свинете, а нямало забрана за събиране на трюфели, а у нас не е регистриран случай на заразата, но не разрешават достъпа до горите.

Според Димитър Димитров от Варна - председател на националната асоциация "Български трюфел", има много проблеми в сектора със събирането и изкупуването на трюфели. По думите му са нужни регламенти, с които това богатство на територията на цялата страна да се съхрани, развие и популяризира. Трябват правила за издаване на разрешителни, за начин на събиране. Така ще могат да се санкционират и недобросъвестните събирачи на трюфели, които унищожават находищата.

"Искаме да се знае, че българският трюфел го има, а не да го купуват италианци и да го препродават за италиански", заяви Димитров.

Facebook logo
Бъдете с нас и във