Банкеръ Weekly

Общество и политика

СТОМАНА ВЕЧЕ Е ТРИ ЧЕТВЪРТИ ЧАСТНА

Три месеца след утвърждаването на оздравителния план нещата в металургичния комбинат Стомана като че ли потръгнаха. Вече са сключени договорите за продажба на първите седем обособени части от предприятието. Очакваните приходи са за 32.74 млн. при предвидени в програмата общо 42.7 млн. лева. С други думи, договорена е смяната на собствеността върху три четвърти от активите на пернишкото дружество.


От най-голямо значение за успешното изпълнение на оздравителния план безспорно е смяната на собствеността върху цех Стоманодобив. За негов купувач още в края на миналата година беше определена фирмата Еврометал с финансовата подкрепа на германската Метал трейдърс. Впоследствие обаче се оказа, че немците са се оттеглили от сделката и така договорът за продажба беше сключен със Стомана индъстри ЕООД - 100% собственост на Еврометал. Общата цена на сделката е 15.4 млн. щ. долара, като 3 млн. от тях вече са платени. С 1 млн. долара са издължени всички вземания на работниците и служителите на дружеството на стойност 746 хил. лв., както и част от публичните вземания. Освен това Стомана индъстри преведе 2 млн. щ. долара директно по сметка на обезпечените кредитори - фирми, придобили вземанията на бившата ТСБанк от комбината. Останалите пари по сделката за цех Стоманодобив ще се издължат за пет години на равни вноски от по 688 888.88 щ. долара с шестмесечен гратисен период.


Закупените от Стомана индъстри мощности работят през последните месеци само нощем заради по-ниската цена на електрическата енергия. Производството на стомана през септември достигна 45 хил. тона. Новите собственици имат идея да се работи и в събота и неделя, но само ако от Националната електрическа компания обявят преференциални тарифи за тези дни.


Общата стойност на останалите шест продадени обекта е малко повече от 2 млн. лева. Любопитното е, че купувач на два от тях е радомирското дружество Лекоко, което е в структурата на Ладимекс холдинг, собственик на Еврометал. Лекоко придобива Механичен цех за 410 хил. лв. и Ковашко пресов цех за 246 хил. лева. Засега обаче са платени само половината от договорените суми, въпреки че според текстовете на споразуменията парите трябва да се издължат най-късно до два месеца след утвърждаването на оздравителния план (10 юли тази година). Причината, според юристите на Стомана АД, е неизясненият статут около собствеността на земите под обособените части. За някои от терените претендира и Пернишката община.


Подобни проблеми стоят и пред купувачите на останалите цехове. Новият собственик на Пресови изделия е софийската фирма Каприз-2, която плати 195 хил. лв. и пое ангажимент да преведе още толкова по сметките на Стомана АД.


Хлебопроизводство е продадено на Ей Си Пи ЕООД - Берковица. Общата цена на тази сделка е 176 692 лв., като до момента са платени около половината. Столичната Металмаш ООД пък придоби Ширпотреба за 119 хил. лв., като по-голямата част от цената също не е платена. Новият собственик на цеха за производство на лети изделия е пернишкото събирателно дружество Полидиас, склонило да заплати за него 601 хил. лева. Цялата сума обаче ще бъде издължена за пет години.


Това означава, че поне толкова време ще продължи и изпълнението на оздравителния план на Стомана. За този период ще запазят работните си места и синдиците, и изпълнителният директор на дружеството. Дотогава те ще трябва да се справят с продажбата на всички останали обособени части, които включват и почивни станции, имоти в Перник и жп линии.

Facebook logo
Бъдете с нас и във