Банкеръ Weekly

Общество и политика

СТОМАНА ЩЕ СЕ СПАСЯВА НА ЧАСТИ

След двегодишни мъчителни опити за раздържавяване Стомана - Перник, изглежда, най-после ще попадне в частни ръце. На 11 юли Пернишкият окръжен съд отхвърли жалбата на някои кредитори срещу приемането на оздравителната програма на комбината и така даде зелена светлина за разпродажбата на неговите обособени части. Според програмата всички активи на дружеството трябва да се продадат за срок от пет години. Вземанията си от Стомана ще получат само държавата и работниците в предприятието. Частично ще бъдат удовлетворени и онези фирми, които придобиха обезпечените вземания на фалиралата ТСБанк от пернишкото предприятие. До 2005 г. те трябва да получат 16.78% от дължимите им общо 65.57 млн. лева. Кредиторите от четвърти клас, най-големите от които са Булгаргаз, НЕК и бившата Стопанска банка, вероятно няма да получат нищо. Те имат шансове да си приберат част от вземанията само ако бъдат събрани повече от предвидените в програмата пари от продажбата на активите на дружеството.


През седмицата стана ясно, че купувачът на основното производство на Стомана - новообразуваната фирма на Людмил Стойков Стомана индъстри, вече е платила първите 2 млн. щ. долара. От януари тази година друга компания на Стойков и на доминирания от него Ладимекс холдинг - Еврометал, беше наела основното производство на комбината с клауза за покупката му след одобряването на оздравителната програма. Минаването през процедурата по несъстоятелност очевидно беше единственият начин за приватизацията на цеховете в Стомана. Продажбата на акциите на дружеството през 1998 г. се оказа непосилна задача за посредниците ВС Аткинсън - Райфайзен инвестмънт - България. Причината е в огромните му дългове , които са над 200 млн. лева.


Разбира се, все още има някакъв вариант оздравителната програма да бъде отхвърлена, ако отрязаните от съда кредитори подадат жалба пред Апелативния съд. Това може да стане в едноседмичен срок след обнародването в Държавен вестник на съдебното решение от 11 юли. Но изпълнението на програмата, така или иначе, ще е започнало, независимо от това, кога ще се произнесе по-горната инстанция. А и юристите на Стомана смятат, че жалбата би била неоснователна, защото оздравителният план е одобрен от трима кредитори, вземанията на единия от които - ТСБанк, не се удовлетворяват напълно.


Програмата предвижда Стомана да събере от продажба на активи около 20 млн. щ. долара без данък добавена стойност. Около 6 млн. лв. от тях ще бъдат похарчени по време на оздравяването. По-голямата част от парите ще дойдат от готовия вече договор за продажбата на обособената част Стоманодобив, всъщност - основното производство. Стомана индъстри ще брои за него общо 15.4 млн. щ. долара с ДДС. Първата вноска от 3 млн. долара трябва да бъде изцяло платена до един месец след приемането на оздравителния план от Пернишкия окръжен съд, т.е. до 11 август. Останалите пари ще се превеждат на тримесечни вноски от по 688 хил. щ. долара с гратисен срок от шест месеца.


Интересното е, че са сключени предварителни договори за продажбата и на още няколко цеха от пернишкото металургично предприятие. Това са механичният цех, както и мощностите за хлебопроизводство, пресови изделия, ширпотреба и за пресово-ковашки и лети изделия. По всяка вероятност Еврометал, чрез дъщерното си предприятие Лекоко - Радомир, ще закупи ремонтно-механичния комплекс. Към термокалибровъчния пък има интерес от страна на руски инвеститор.


След продажбата на всички активи, която се очаква да завърши след около пет години, Стомана АД ще престане да съществува. Сега на трудов договор в дружеството работят 110 души. Но повечето от тях са пазачи и лица, заети с продажбата на обособените части.


Двадесет и пет процента от капитала на Стомана бяха раздържавени при първата вълна от масовата приватизация. Тогава по-големи пакети закупиха Континентал-холдинг - Перник, контролиран от Еврометал, Труд и капитал холдинг и Акционер фаворит холдинг. Кой колко е запазил от тях, е отделна тема. По-важното е, че акционерите на пернишкия завод няма да получат нищо. За да имат право на някакви пари от разпродажбата му, трябва постъпилите суми от всички активи на дружеството да са повече от предвидените по оздравителната програма плащания към кредиторите от първите три класа, плюс всичките задължения към необезпечените кредитори. Става въпрос за над 200 млн. лв., докато шефовете на комбината предвиждат постъпления за около 50 млн. лева. Така на бившите приватизационни фондове и на акционерите - физически лица, няма да им остане нищо друго, освен да пият по една студена вода.

Facebook logo
Бъдете с нас и във