Банкеръ Daily

Общество и политика

Столичният кмет очаква алгоритъм за прием на пациенти от всички болници

"Очаквам да получа алгоритмите за прием на пациенти, разработени от всички директори на общински болници, до края на деня, защото виждаме, че ситуацията не се променя към добро." Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова. 

По искане на общинските лечебни заведения, Столична община предоставя три преносими рентгенови апарата, съобщи градоначалникът. Фандъкова констатира, че от събота насам имаме скок с над 100 при хоспитализираните в София, а 103 пациенти са на интензивно лечение.

Около 800 са проверките, направени от полицията, ЦГМ, Столичния инспекторат и РЗИ.  Извършени са 44 проверки в нощните заведения в събота срещу неделя, само два акта са написани, уточни кметът на столицата, което, по думите й, показва, че разпоредбите се спазват.

Над 400 души се обявиха против поисканата от здравния министър оставка на директора на Четвърта градска болница в София доц. д-р Аркади Иванов чрез подписка. Оставката му бе поискана от здравния министър проф. Костадин Ангелов след репортаж по БНТ за забавен прием на пациент с COVID-19.

Самата Фандъкова не се ангажира с искане на оставката му на този етап. "Нямаме време за емоции, нека да видим проблемите, трябва да се реагира адекватно и да се преодоляват пропуски, но за да останат живи пациентите, трябва да се реагира бързо и адекватно", каза тя, като пожела да не се обвърза с "предварителни предполагания" за отговорността на директора.

"Най-важно е да се видят пропуските, има ли протоколи и алгоритми, трябва да видим причините", коментира кметът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във