Банкеръ Daily

Общество и политика

Столичният инспекторат постави рекорд - провери 900 апартамента за една вечер

Столичният кмет Йорданка Фандъкова избори предприетите мерки за борба с мръсния въздух в София. Тя отново подчерта, че основният замърсител през зимата е битовото отопляване, а начините за справяне с проблема са рестриктивни и насърчителни.

"Имаме мобилна станция, която особено при прогноза за по-сериозни превишения, изпращаме на Орлов мост. Доста често имаме данни от там. Те не се различават много от останалите 5", посочи Фандъкова и допълни, че тя лично следи гражданските станции. Столичният кмет подчерта, че в няколко района на София има сериозен проблем с нерегламентираното изгаряне на отпадъците, а внесената промяна в Наказателния кодекс, чрез която това действие се криминализира, била по желание на гражданите. 

"Още миналата година беше променен законът за стандарт на дървата и въглищата. Наред с рестриктивните мерки имаме и насърчителни. Работим по набирането на заявления, за да бъдат подменени отоплителните инсталации на 1/3 от домакинствата. Вчера инспектори влязоха в 900 апартамента във Виетнамските общежития в "Красна поляна" за една вечер. Съставени са 8 акта заради нарушения при горене. Екипите ни ходят при семействата, за да ги подкрепят за подмяна на отоплителни станции или филтри на комините", обясни градоначалникът пред Нова телевизия.

Фандъкова се похвали, че сред мерките, които общината е предприела за намаляване на замърсяването на въздуха, е ограничаването на трафика чрез изграждането на 40 км метролинии.  Тя засегна и наболялата тема за вдигането на данъците за старите автомобили. Според нея е нормално за замърсяващите автомобили да се плаща повече.

"Предложението за вдигането на данъците изисква анализ и обсъждане. Длъжни сме да променим данъците до края на календарната година. Никога не съм лъгала относно цените на данъците. Не си позволих да кажа, че ще има нещо безплатно, защото такова нещо няма. 20 млн. лв. ще се дадат за ремонт на вътрешнокварталните улици и тротоари. Увеличението на данъците за колите ще е между 7-40 лв. на година", изтъкна кметът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във