Банкеръ Daily

Общество и политика

Столичната община ще прави нормални тоалетни в училищата

От днес започва набиране на кандидатури по проекта "София избира децата", който получи най-много гласове на граждани в програмата на кмета Йорданка Фандъкова "София избира".

Проектът, който спечели най-много гласове на софиянци, е за модернизиране на училищните тоалетни в общински училища, а Столичната община ще отдели 1.5 млн. лв за ремонта. Интересното тук, че това не би следвало да е новина и въобще да стои като нерешен проблем. 

Началото на изпълнението на проекта представиха заместник-кметовете на Столична община – по строителство инж. Ангел Джоргов и по дигитализация Генчо Керезов – и авторите на проекта „София избира децата“ Ивелина Иванова и Деница Шилигарска.

"Целта на тазгодишния проект е създаването на съвременни училищни тоалетни и подобряване на средата за децата, особено за най-малките ученици – от предучилищна възраст до 7. клас", каза инж. Ангел Джоргов. 

По думите на зам.-кмета Керезов пък програмата предизвика висок интерес както откъм проектни предложения, така и откъм гласуване. "Проектът, който спечели най-много гласове, има висока социална значимост. Разчитаме, че с развитието на Програмата ще се предлагат подобни качествени предложения с ясен ангажимент от подателите към тяхната реализация, какъвто поеха Ивелина и Деница", коментира той.

Авторите на проекта заявиха, че "крайната цел не е за смяна на едни плочки с други, а за устойчиво навлизане на добри архитектурни решения в училищните сгради, за осмисляне на санитарните помещения като функция и естетика и за създаване на модел на дългосрочна колаборация между специалисти и училища при създаване на съвременна образователна среда."

"В дългосрочен план училищата, в които има активна и конструктивна местна общност, успяват да създадат и поддържат адекватна среда, стъпвайки върху конкретните нужди и силни страни на даденото училище", каза също Иванова.

Деница Шилигарска подчерта, че въвличането на учениците в дългосрочен етап ще гарантира не просто активното опазване на конкретните училищни тоалетни, но съзнателното и активно отношение на младите граждани към цялата публична инфраструктура и заобикаляща среда.

Основни критерии за избора на проекти:


  • Състояние на училищните тоалетни и санитарни помещения. Брой ползватели.

  • Политика за поддържане на хигиената и опазване на училищните санитарни помещения в дългосрочен план.

  • Политика по въвличане на заинтересованите в дългосрочен план лица.

Директорите на училища могат да кандидатстват по проекта до 2 май, а оценяването ще се извърши в периода от 3 май до 17 май.

Ремонтните дейности и извършване на изпълнението е планирано да се изпълни през лятната ваканция, за да не се пречи на учебния процес.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във