Банкеръ Daily

Общество и политика

Столичната библиотека празнува 91 години

Случвало ли ви се е да отидете в библиотеката, да вземете книгата, която търсите и с ужас да установите, че тъкмо стихотворенията, които искате да прочетете, са откъснати?

Ако не ви се е случвало, значи изобщо не сте ходили в Столичната библиотека, която в своята дълга история е преживяла какви ли не лакоми за поезия читатели...

Утре – 24 октомври – по случай 91 години от откриването й Столичната библиотека ще организира ден на отворените врати и предоставяйки безплатни едногодишни карти на читателите си, ще демонстрира завидно самообладание и увереност, че лакомите – са се наситили.

И как няма да е така, като празненствата започват още тази вечер –  от 18.00 часа, с „Поетичен листопад на площада“, на който сред зрелищно светлинно шоу поетите Мирела Иванова, Калин Терзийски, Бойко Ламбовски, Пламен Дойнов и Марин Бодаков ще четат стихове, а музикантите Иван Бороджиев – саксофон, Иван Христов – кавал и Петър Чухов – китара – ще успокояват страстите в мелодии.

Междувременно ще бъде открита изложба с непоказвани оригинали на художника Румен Скорчев. Това са 15 картини от цикъла с илюстрации по произведения на Пушкин, рисувани през 1981 г. както и от цикъла „Родопчанка“, създадени през 1962-ра. Рисунките са дарение от съпругата на художника – Ели Скорчева.

На самия рожден ден на Столичната библиотека ще бъде открита изложбата „Непоказвани издания от личните библиотеки на видни личности“. Става дума за книги с автографи от библиотеките на министър-председателя Константин Стоилов, поетите Кирил Христов и Петко Тихолов и на литературния критик Васил Пундев.      

Ще бъде показано и първото издание на „История на българите“ на Константин Иречек, излязла едновременно и на немски, и на чешки език в годината на Априлското въстание; първото издание на втория том на „Веда словена: Български народни песни от предисторическата и предхристиянската епоха“, публикувано от босненския хърватин Стефан Веркович през 1881 година; „Български народни песни“ на Братя Миладинови от 1861-а, както и брой на списание „Читалище“, издание на българското читалище в Цариград.

За детската аудитория са предвидени занимания в ново интерактивно студио. В него децата (над 12-годишна възраст) ще посещават музеи, галерии и исторически места, след като си сложат 3D очила. Там те ще могат да слушат и концерти и да гледат детски театрални постановки. Ще имат и интернет достъп до Scratch програмиране и програми за проектиране на обекти и създаване на „продукти“ от поколението Digital native.

Честванията ще бъдат открити от заместник-министъра на образованието Деница Сачева. А 57-хилядният читател на библиотеката ще получи специален подарък.

Facebook logo
Бъдете с нас и във