Банкеръ Daily

Общество и политика

Столична община укрепва емблематичната Шапкарева къща, която беше подпалена

На 25 ноември горя една от емблематичните сгради на Стара София - Шапкаревата къща на бул. "Скобелев”. Още в петък е извършен крепеж на покрива и други укрепителни дейности, заяви пред  БНТ зам.-кметът по култура и образование в Столична община доц. Тодор Чобанов.

"Това е втори път, в който влизаме. Първия път беше пролетта, когато предприехме серия от действия по отношение на този обект, за който смятаме, че са налице всички основания за това да има статут на културна ценност и да бъде съхранен в оригинален вид, каквито са нагласите на обществото", каза още Чобанов.

Днес и утре ще заседава Националният съвет за културно наследство към министъра на културата. Когато съветът вземе своето допълващо решение, ще има основание къщата да получи статут, да се изработи нов подробен устройствен план, в който ще се гарантира оригиналният вид на сградата.

"Ако собствениците не я реставрират, което е нужно да се случи, ще започнем да налагаме и съответните санкции", категоричен беше Чобанов.

"Още в 90-те години Конституционният съд отмени определени текстове от тогавашния закон за паметниците на културата и музеите, които позволяваха по-бърза развръзка с подобни случаи. Такива текстове действат в редица европейски държави, включително и в съседни нам държави. Така че българското законодателство за съжаление в тази част е доста трудно за прилагане, процедурите са дълги и сложни, и ние действително от години апелираме да има един сериозен ремонт на тези текстове в Закона за културното наследство", обясни доц. Чобанов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във