Банкеръ Daily

Общество и политика

Столична община прилага двойни стандарти при отчуждаването на имоти

Ниските оценки на имоти на граждани, предвидени за отчуждаване заради разширението на бул. "Ломско шосе", са поредният пример за двойните стандарти в работата на Столична община. Това каза народният представител от парламентарната група на „БСП за България” Николай Цонков, който подкрепи протеста на собствениците на имоти. Заедно с него бяха Анна Славова - също народен представител от БСП, общинският съветник от групата на социалистите Николай Николов и кандидатът на БСП за кмет на район "Връбница" Владимир Петров.

"Протестът на гражданите е справедлив. Разширяването на бул. "Ломско шосе" е необходимо, но действията на Столична община показват доста недостатъци -  коментира Николай Цонков. - Няма дългосрочна визия за развитие на града, няма планиране на дейностите. Всъщност, проблемите с обезщетенията на собствениците на имоти идват точно от тези липси. Налице отново са двойните стандарти в работата на Столична община. От разговорите, които проведохме с протестиращите, разбрахме, че начинът на оценяване на земите не е еднакъв за всички. А заплащането няма нищо общо с пазарната оценка на тези земи. Това е крайно несправедлив подход от страна на СО.”

Според него проблемът е, че тези двойни стандарти Столична община ги прилага във всяка сфера, не само при обезщетенията на собствениците на имоти. „Не може да продължават по този начин, крайно време е СО да помисли за хората. СО е длъжна да осигури нормални условия за живот на гражданите. В конкретния случай, СО е длъжна да обезщети справедливо собствениците, след като отнема имотите им, и те да имат достатъчно средства, за да продължат живота си на друго място", категоричен е Николай Цонков.

Анна Славова обеща заедно с общинските съветници от БСП да проверят казусите и целия процес на процедурата по отчуждаването, както и начина на оценяване на имотите. "Ще видим къде и дали има някакви нарушения в районната администрация, в Столична община - каза тя. - В крайна сметка, този проблем не е само с разширяването на бул. "Ломско шосе". Има го навсякъде в София, когато става въпрос за отчуждаване на имоти. По твърдения на гражданите, оценките са изключително занижени. Те ни дадоха пример с отчуждаване на 700 квадратни метра и обезщетение за тях на стойност 16 000 лева. Това по никакъв начин не са пазарни цени за София".

Кандидатът на БСП за кмет на район "Връбница" Владимир Петров обясни, че гражданите са го потърсили, тъй като са притиснати до стената и търсят помощ при решаването на проблема им. По думите му хората не протестират срещу разширяването на бул. "Ломско шосе". Те не са доволни от оценките на имотите им и средствата, които ще получат за отчуждаването, коментира Владимир Петров.

„Общината е длъжна да се отнася справедливо както към инвеститорите и бизнеса, така и към гражданите. Нейна работа е да бъда балансьор и да намира общия интерес. Тя няма право да има фаворити, трябва да работи за хората. Не е справедливо собствениците на имоти да бъдат обезщетени на 4-5 пъти по-ниски цени за отчуждаването на домовете им", заяви кандидатът за кмет на района.

Facebook logo
Бъдете с нас и във