Банкеръ Daily

"Спаси София":

Столична община обвини родителите, че няма места в детските градини

Снимка: "Спаси София"

Неправителствената организация "Спаси София" отчете пълен провал в класирането за детски заведения вчера, което остави над 10 200 деца без места. Кметицата на София Йорданка Фандъкова всяка година се зарича, че на следващата ще има места за всички деца. Това обаче не се случи за пореден път. Сега се оказа, че виновни са родителите. 

След една година разработване и инвестирането на близо половин млн. лв. в електронната система за прием тя не успя да гарантира по-лесно и прозрачно класиране. Системата допълнително усложни процеса и задълбочи кризата, като никога досега не е имало толкова неприети деца. Същевременно Общината успя единствено в това, в което е най-добра – да обвини родителите и удобно да се скрие зад хаоса.

"Провалът в управлението е толкова голям, че 6 месеца след гръмкото обявяване на програмата за строителство на нови детски градини Общината сериозно изостава с графика. По план е предвидено отварянето на 12 нови сгради за тази година, от които евентуално ще бъдат готови само 8 при това всички започнати в предишни години. От планираните 31 нови строежа за 2021 г. при преполовена година са започнати едва 2!", обявиха от "Спаси София". 

Отделно Столичната община планира да вземе всички пари, които директорите на детски заведения са успели да спестят в бюджетите си. Тези средства се ползват за консумативи, играчки, пособия, оборудване, обзавеждане и допълнителни дейности, с които се подобрява образователната среда за децата. С отнемането на този ресурс се намаляват възможностите за подобрения и се наказват добрите мениджъри сред директорите. Вместо панически и на парче да се опитва да запълва липсите в бюджета Общината можеше да реформира пазарните дружества, Столичния инспекторат и ЦГМ. 

"Въпреки че с всяка изминала година кризата достига ново дъно, през 2021 ГЕРБ отново успяха да ни изненадат неприятно. Само и единствено те могат да приложат е-система така, че тя да направи нещата по-сложни и кризисни отпреди въвеждането си. Докато Йорданка Фандъкова обезврежда бомби и ходи на килимчето на Бойко, новият зам.-кмет по образованието Боршош безуспешно се опита да прехвърли вината на районните кметове. Очевидно партийната банка с кадри вече не може да произведе дори и лица, които да мажат и лъжат, в което безспорен експерт беше г-н Чобанов", категорични са от неправителствената организация.

Facebook logo
Бъдете с нас и във