Банкеръ Daily

Общество и политика

Столична община обеща да спаси къщата на Райна Княгиня

Къщата на Райна Княгиня в София.

 Най-сетне има решение за спасяването на къщата на Райна Княгиня – реставрация и превръщането й в музей. Това каза общинският съветник от „БСП за България“ Петко Димитров по повод решението на Съвета за управление на специализирания общински фонд на Столична община да отпусне 400 000 лв. за възстановяването на дома, в който героинята от Априлското въстание е живяла през последните години от своя живот. 

Кметът Йорданка Фандъкова се ангажира през 2021 г. да възстанови къщата на Райна Попгеоргиева Футекова-Дипчева. Преди това общинският съветник Петко Димитров се обърна към нея заради факта, че от февруари 2019 г. има издаденото разрешение за строеж и решение на Столичния общински съвет от юли същата година, с което е прието финансиране под формата на дарение – труд и услуги от Института на свободните изследователи „Хистореон“  с прогнозна стойност 402 038.25 лв. Но до ноември 2020 г. няма никакво развитие по проекта.

Къщата на Райна Княгиня в София се намира на ул. „Софроний Врачански“ 119. През 2019 г. бе съобщено, че тя ще бъде превърната в музей на акушерното дело, тъй като възрожденката е първият дипломиран акушер у нас и основател на „Майчин дом“. 

Къщата е построена през 1905 г., като по това време тя е била вдовица с пет деца. През 1935 г. софийските общински съветници решават да прекръстят квартал "Орландовци" на "Райна Княгиня". Цар Борис не разрешава. Според тълкуванието на внуците Дипчеви той не иска в София да има други княгини освен неговите сестри.  Къщата е стара, но не е паметник на културата. В нея до 2018 г. са били  настанени три семейства, едното от които е било ромско и двама пенсионери. През 2015 г. кметът на района Тодор Кръстев обяснява, че в нея се настаняват под наем хора с жилищни проблеми от 2000 г. насам. 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във