Банкеръ Daily

Общество и политика

Столична община е инвестирала близо 3 млн. лв. в кино

Столична община е подкрепила филмовата индустрия в града през последните 5 години, като е инвестирала близо 3 млн. лв. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на откриването на "Европейско кино за учащи" част от "София филм фест".

На 8 април като начало на "Европейско кино за учащи" и месец преди посещението на папа Франциск в София бе представен филма на световнотоизвестния Вим Вендерс "ПАПА ФРАНЦИСК: Човек на думата си". В София - творческия град на киното на ЮНЕСКО ученици от столични училища гледаха филмът, чиято премиера беше в Кан 2018. С него завършва 23-то издание на София филм фест, което е част от културният календар на София.

Само за последната година са подкрепени 6-те най-големи кино фестивала, както и създаването на 13 филма. Сред тях са пълнометражният документален филм за "Нова Генерация", филмът "Изкушението Павел Койчев" на режисьора Владимир Люцканов, документалната
лента "Музика от крайните квартали", посветена на историята на българския хип-хоп и "Соня Йончева - пътят на една дива" на журналиста Георги Тошев.

Много важна инициатива е провеждането на открито между блоковите пространства на 10 столични квартала на инициативата "Блок-кино". 

Facebook logo
Бъдете с нас и във