Банкеръ Daily

Общество и политика

Столична община е дала близо 3 млн. лева за кино

С 2 894 000 лева Столичната община е подкрепила филмовата индустрия в града през последните 5 години, откакто София бе обявена от ЮНЕСКО за творчески град на киното. Само за последната година са подкрепени шестте най-големи кинофестивала и създаването на 13 филма. Сред тях са пълнометражният документален филм за „Нова Генерация“, филмът „Изкушението Павел Койчев“ на режисьора Владимир Люцканов, документалната лента „Музика от крайните квартали“, посветена на историята на българския хип-хоп и „Соня Йончева – пътят на една дива“ на журналиста Георги Тошев. 

Традиционно общината подкрепя международния „София филм фест“, документалния кинофестивал „В двореца“, „Киномания“, „Синелибри“, както и новите инициативи „Срещи на младото европейско кино“ и прожекции на открито в междублоковите пространства на 10 столични квартала, обединени под името „Блок Кино“.  

Артистичен вариант на този своеобразен отчет ще бъде видян  за пръв път от публиката тази вечер в кино „Люмиер“ в рамките на "София филм фест". Кратката анимация, която представя подкрепата на София към киното, е създадена от художничката Розалина Буркова, агенция „Реформа“ и продуцентската къща „Компот колектив“ със специалното участие на актрисата Снежина Петрова. Премиерата на клипа ще съвпадне с награждаването на знаменития режисьор, носител на "Оскар" – Биле Аугуст от кмета на София Йорданка Фандъкова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във