Банкеръ Daily

Шефът на "Топлофикация София":

Столичани няма да имат проблеми с парното и топлата вода

Александър Александров

Столичани няма да имат проблеми с парното и топлата вода. Това каза пред парламентарната енергийна комисия изпълнителният директор на "Топлофикация София" Александър Александров. Той отговори на опасенията, че заради неподновеното комплексно разрешително на "Топлофикация София" в резултат на неизпълнение на екологичните изисквания близо 1 млн. софиянци могат да останат без парно и топла вода от новия отоплителен сезон. 

Дружеството е избрало по-модерна инсталация, а не да се наливат пари в технология от миналия век, посочи Александров. 

"В рамките на тази година, преди края на годината, ние ще имаме ясно разписан план за следващите години как да бъде финансирана "Топлофикация", как да бъдат възстановени задълженията към БЕХ, към "Булгаргаз", как "Топлофикация" да се обнови технологично, така че тя да бъде в полза на своите клиенти и да бъде екологичен приятел на столичани", поясни той.

По-рано днес председателят на ПГ на "Изправи се БГ! Ние идваме!" Мая Манолова обяви, че близо 1 млн. софиянци могат да останат без парно и топла вода от новия отоплителен сезон, защото Изпълнителната агенция по околна среда не е подновила комплексното разрешително на "Топлофикация София". 

Ново поскъпване на парното и топлата вода може да има от началото на новата година, ако през следващите месеци цените на газа и въглеродните емисии на международните пазари не започнат да падат. Това пък стана ясно от думите на председателя на енергийния регулатор Иван Иванов.

Пред парламентарната енергийна комисия той каза, че "Топлофикация София“ е поискала поскъпване на парното от септември, но има нормативни пречки това да стане. 

"След като на 1-ви юли влезнаха в сила новите цени за топлинната енергия, включително и на "Топлофикация-София", Комисиятя няма законово и нормативно основание да промени тази цена до 1-ви януари 2022-ра година, така че на 1-ви януари ние по необходимост, ако няма рязко изменение в посока на намаляване на цените на природния газ на европейските газови хъбове, Комисията за енергийно и водно регулиране ще коригира както цената на топлинната енергия, така и цената на електрическата енергия", обясни Иванов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във