Банкеръ Daily

Общество и политика

Столицата остава без нощен транспорт до октомври

Столичният общински съвет реши да се удължи времето, през което нощният градски транспорт няма да се движи от 1 юли до 1 октомври.

Основните аргументи за това са удължената епидемична обстановка до края на август и по-малкият брой пътници в летните месеци.

"С пускането в експлоатация на нощните автобусни линии ще се генерира голямо разходно перо поради ниската натовареност и предвид още действащите противоепидемични мерки, а това ще натовари допълнително не доброто финансово състояние на столичния градски транспорт, който сериозно пострада заради намалелия пътникопоток, вследствие на COVID-19", обясниха решението си от Столичния общински съвет, цитирани от БНТ. 

Вече е сформиран комитет за наблюдение, който ще анализира предоставените на Центъра за градска мобилност данни от мониторинга на внедрената автоматизирана система за електронно таксуване и видеонаблюдение в столичния градски транспорт. Това решиха още общинските съветници на днешното заседание на местния парламент.

Новата тикет системата започна да работи през май, а очакваните резултати от въвеждането и успешната ѝ експлоатация следва да бъдат обект на проучване от страна на Столичния общински съвет и Столична община.

Целта на комитета за наблюдение, който се създава, е да разгледа предложенията за промени в тарифната политика (за време или за разстояние да се заплаща пътуване в обществения транспорт), да разреши противоречията, да приеме общи стратегически насоки, които да доведат до:

· Икономически ефект за потребителите – икономии на време за пътуване, оптимизиране на разходите и повишаване на интереса към обществения транспорт.

· Превозните документи трябва да осигуряват баланс между качество на услугата и цена.

· Устойчиво развитие на градския транспорт.

Facebook logo
Бъдете с нас и във