Банкеръ Daily

Общество и политика

Столицата е в готовност да отвори детските градини на 14 декември

Столичната община е готова да отвори детските градини и яслите на 14 декември. За това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова по време на инспекцията на строителството на нова детска градина във "Владая". 

Кметът подчерта, че е добре детските градини да работят, но това трябва да се случва при спазване на всички мерки и при възможност родителите, които искат, да оставят децата си вкъщи. По думи на Фандъкова, останалите мерки би трябвало да останат в сила и след 14 декември.

С аргумента, че най-добрата антикризисна мярка е отварянето на затворените към момента икономически дейности, премиерът Бойко Борисов обяви в понеделник, че на 14 декември, "ако цифрите продължават да са такива", ще отворят детските градини и яслите. 

Фандъкова подчерта, че София остава в червената зона, въпреки че се отчита плавен спад. Броят на хоспитализираните и на тези на интензивно лечение в столицата се задържал на високо ниво.

Вчера са били проверени 14 магазина на големи търговски вериги и са съставени 5 акта за нарушения, информира столичния кмет и допълни, че проверките ще продължат.

Градоначалникът заяви, че в момента в столицата се строят 14 детски градини, а до края на годината ще започне и изграждането на още една в район "Възраждане". 

Новата детски градина във "Владая" ще струва около 2 млн. лева. Тя ще има физкултурен салон, сервизни помещения, детски площадки на двора и топла връзка със старата част. Очаква се да е готова през февруари и напролет да се приемат още 75 деца.

Йорданка Фандъкова припомни, че за 2021 г. общината е предвидила 70 млн. лв. за строителство на детски градини.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във