Банкеръ Weekly

Общество и политика

Столетница пред Мюзик айдъл

Че гражданският живот във вид на протести у нас кипи, спор няма. Ама и партийното строителство не пада по-долу. Тъкмо решихме, че тази мода е на отмиране (то не бяха ГЕРБ, ГОРД, Атака, РЗС, България на гражданите и на кой ли още не)и пак ни изкараха въздуха. Уж имаше тенденция партиите да стават движения, движенията - сдружения, а сдруженията - граждански бордове, а ни забиха отново серия от етнически ъперкът и десен прав с навеждане вляво.


Първо роми от цялата страна учредиха нова партия Обединение, прогрес и справедливост (ОПС). Централа ще е в Пловдив, чийто уникален квартал Столипиново вика най-мощно: ОПС-а-а! Учредителната конференция се проведе обаче в палата на Пловдивския панаир и някой веднага предвкусиха партийната закваска на Георги Гергов.


Лидерът на ОПС-ата бил член на партия Солидарност, подписала през май тази година меморандум за сътрудничество с БСП, но за втория си мандат като общински съветник в Ямбол бил излъчен от ДПС. Та новата формация щяла да работи с всички партии, имащи политическата воля да решават проблемите на ромите в България.


Дайте, значи, да дадете, та да можем да вземем!


Вливали се хора от Рома, Евророма, Солидарност, ДРОМ. Тегли ги гражданското чувство към нови хоризонти и това е. Финансирането било скромно, както твърдяха преди време и гореизброените. Скромно, но перспективно - вижте само докъде стигна друга партия, която все отрича да е етническа - ДПС. Моделът е ясен - туряш няколко българи за цвят и си го караш по ромски. При това не е никак трудно, защото проникването на ромската в българската народопсихология е вече необратим процес. Пък инженерът на този граждански проект с идеална партийна цел да му мисли как ще държи юздите. То не че има и много за мислене - такъв електорат просто не е за изпускане.


Ако левицата буди гражданско съзнание на ромите, десницата сънува цветни сънища. Отцепниците от ГЕРБ, които ще правят ГЕРБ-2, щели да го учредяват с гласуване в интернет. То ще се следи в реално време като в риалити шоуто Мюзик айдъл, шашка ни бившият земеделски министър на Бойко Борисов - Мирослав Найденов. Подобно на Старейшини-те в ГЕРБ клонингът ще се управлява от Ветерани. Щели да бъдат коректив, но на какво точно още не знаят. Във всеки случай новата формация щяла да бъде готова за избори по всяко време, а първата й работа ще е да кандидатства за член на ЕНП. Зер, хората там отбират от формати като Мюзик айдъл, пък и в досегашните издания на шоуто случиха на победител - Бойко Борисов. То и централите на двата ГЕРБ-а били една до друга, а секретарките - почти общи. Излишно е да казваме, че ГЕРБ-2 щяла да се управлява от експерти, а не от партийци. Като се замисли човек - какъв неудържим порив на експертна гражданска енергия успя да подпали неуморният партиен строител Цветан Цветанов.


Автентичните десни в Реформаторския блок пък са напът да реформират всичките ни представи за дясното. Освен че Рефблокът е пълен с леви формации, след дълги напъни новият лидер на ДСБ Радан Кънев най-сетне измъти с какво да се разграничи от ГЕРБ - съдебната реформа. Това била основната пречка за съвместни действия. Язък че Кънев е юрист! Едва ли в друга държава някой би се сетил да разграничи леви от десни по съдебна линия. Съдът не работи по леви или десни закони, а работи добре или зле. И като работи зле, това не е ляво, а престъпно. Въпреки че ГЕРБ вече успя да продаде поредната опашата лъжа, че ще правят съдебна реформа. Но пък и твърдението на Кънев, че докато ГЕРБ били на власт, всички в Рефблока натискали към съдебна реформа, си е партенка. Обаждаха се тук-таме, но реформа с пощипвания не се прави.


В тази карнавална обстановка липсваше само здравият партиен юмрук върху социологическите агенции. Колкото партиите, толкова и юмруците. Управляващите пратиха в нокдаун шефката на НЦИОМ Лидия Йорданова, която уреждала родата на социолозите си като анкетьори.


НЦИОМ-ът дори щял да бъде закрит, понеже се натягал довчера на ГЕРБ. (Нещо, което впрочем правят и останалите.) Ами ако се е натягал, да го закриват, обаче преди това се натягаше на предишните управляващи. Що не го затвориха тогава? Щом може да лъже като някои частни социологически агенции и да усвоява бюджетна пара за лъжите си, си е за закриване. Пък и идеята НЦИОМ-ът да бъде заменен със звено червена лампа, което да изследва и предвижда ефекта от новото законодателство, звучи по-смислено. Стига само червената лампа да не мига пак според партийния палец.


В крайна сметка партийното риалити у нас не губи аудитория пред преходни сурогати от типа Мюзик айдъл. Особено ако гражданското шоу наистина се окаже форма на временна заетост, както твърди Мая Манолова.


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във