Банкеръ Daily

Общество и политика

Стокообменът с Босна и Херцеговина бележи ръст от 21.28%

Министърът на външните работи Екатерина Захариева пристигна в Сараево. Тя е двудневно посещение в Босна и Херцеговина, която е част от балканската й обиколка, по време на която представя приоритетите на предстоящото за страната ни Председателство на Съвета на ЕС. Неговият основен фокус ще бъде върху европейската перспектива на Западните Балкани. 

Днес вицепремиерът Екатерина Захариева ще посети военната база Бутмир в Сараево. Тя ще се срещне с командващия въоръжените сили на ЕС в Сараево (EUFOR) - генерал-майор Антон Валднер, с командира на Щаба на НАТО в столицата на БиХ - бригаден-генерал Робърт Хюстън, както и с българския военен контингент в състава на EUFOR. По-късно през деня Захариева ще разговаря и с представители на местното самоуправление, на институцията на Омбудсмана и на неправителствения сектор в страната. 
На 4 август програмата на министър Захариева включва срещи с колегата й Игор Църнадак, с Бакир Изетбегович, член на Председателството на Босна и Херцеговина, със заместник-председателстващия Съвета на министрите и министър на външната търговия и икономическите отношения Мирко Шарович, както и с министъра на отбраната Марина Пендеш. 

България и Босна и Херцеговина поддържат отношения на приятелство и партньорство, в които не съществуват открити или спорни въпроси, както и нерешени проблеми. 
Дипломатически отношения между двете страни са установени през януари 1996 г. България е първата държава, която на 15 януари 1992 г. признава независима и суверенна Босна и Херцеговина. През март 1996 г. е открито посолство на България в Сараево, а от месец ноември 2005 г. в София функционира посолство на Босна и Херцеговина. 
Контактите на високо и най-високо равнище са активни. Последната среща на Екатерина Захариева с колегата й от Босна и Херцеговина Игор Църнадак беше на 11 юли 2017 г., в рамките на неформалната среща на външните министри от ОССЕ в Мауербах, Австрия. 

Търговските отношения между двете страни се развиват на основата на Споразумение за икономическо сътрудничество между двете страни, което е в сила от 20 май 2015 г.

Двустранният стокообмен през 2016 г. в сравнение с предходната 2015 г. бележи ръст от 21.28%. Положителна тенденция се наблюдава и при данните за износа за същия период – ръст от 13,35%, както и при вноса - ръст от 37,18%. Търговското салдо за България също е положително и възлиза на 27.33 млн.евро. Потенциални области за активизиране на двустранното търговско-икономическо сътрудничество са селско стопанство, туризъм и хотелиерство, транспортна инфраструктура, услуги, дървопреработване, строителство, енергетика. 

Положителни тенденции на развитие се наблюдават и в туристическия сектор. През 2016 г. се отчита ръст от 5,9 % на босненски туристи, посетили България в сравнение с 2015 г. През същия период 1 751 български граждани са посетили Босна и Херцеговина, което е ръст от 171.1 %, в сравнение с показателите от 2015 г., когато българските туристи са били по-малко от 900.

Интерес у българските туристи към Босна и Херцеговина будят както установени културни събития като Международния филмов фестивал в Сараево, където успешно се представят български продукции, така и тепърва налагащи се предложения за приключенски туризъм по поречието на река Тара. 

България е последователна в подкрепата си за евро-атлантическата перспектива на Босна и Херцеговина. Страната ни има готовност да сподели своя опит в тази област с оглед подпомагане на преговорния процес на Босна и Херцеговина с  ЕС. 

България бе четвъртата държава-членка на ЕС, която ратифицира Споразумението за стабилизиране и асоцииране на Босна и Херцеговина с ЕС. Това стана още на 13 март 2009 г. Споразумението влезе в сила на 1 юни 2015 г. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във