Банкеръ Daily

След като вече не е министър:

Стоилов не може да промени искането си за освобождаване на Гешев

"Като гражданин аз не мога да променя искането си за освобождаване на Иван Гешев. Вече не съм страна по този процес." Това заяви бившият служебен министър на правосъдието Янаки Стоилов. "Висшият съдебен съвет може да отлага решението за Иван Гешев до есента", допълни още той. Думите му бяха по повод това, че преди ден ВСС отложи разглеждането по същество на предложението за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев, направено от правосъдния министър Надежда Йорданова. Членовете на съвета решиха, че първо трябва да се произнесат по редовността и допустимостта на предложението за предсрочно освобождаване на главния прокурор, направено от бившия служебен правосъден министър Янаки Стоилов през юли 2021 г. Произнасянето по допустимостта ще се случи на 4 май, като преди това министър Йорданова трябва да отстрани, в седемдневен срок, установени от ВСС нередности в предложението на Стоилов. 

По думите на Янаки Стоилов в момента ВСС се мъчи да блокира процедурата. "Висшият съдебен съвет е длъжен да разгледа по същество това искане. Трябва да изясни дали приема освобождаването, или не", каза той пред bTV.

Според бившия правосъден министър ВСС се е подготвил, ако настоящият правосъден министър не предприеме отстраняване на грешките в неговото искане, да го оставят отново без разглеждане. "Аз се питам дали целта на ВСС не е да свърши мандата си преди да се произнесе", добави Стоилов.

"Имаме едно превратно упражняване на власт от органа за управление на съдебната власт. Ако беше приел чисто процедурни правила е друго. ВСС, който иначе е много чувствителен за разделението на властите, не изпълнява това да реагира и да каже по същество какво му е становището", посочи ексминистърът. "Това запълва медийното пространство с трикове, които усложняват излишно един въпрос, който стои на дневен ред", каза още той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във