Банкеръ Daily

Общество и политика

Стоилов: Кьовеши иска разследване по високите етажи на властта

Лаура Кьовеши

Посещението на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши в България беше изцяло работно. Темите, които е обсъждала с българските си колеги, не са обхващали въпроси извън проблематиката, засягаща нейната дейност.

"Най-важният резултат от тази визита беше, че ще стартира бързо попълването на останалите места - 6 от 10, на българските европрокурори", заяви  служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов пред Нова телевизия. 

"Тя изрично заяви, че се преследват определени престъпления. Няма списък от хора, които трябва да понесат отговорност, но трябва да се знае, че е необходимо да има проверки и разследване по високите етажи на властта и те трябва да приключват бързо и с ясен резултат", каза Стоилов и допълни, че  тя очаква, е да има сътрудничество както с прокуратурата, така и с други органи в България, включително и такива от системата на МВР.

Основното искане на европейския главен прокурор е да си изпълним квотата от 10 делегирани прокурори за новата Европейска прокуратура, понеже засега са назначени само четирима, след като шестима бяха отхвърлени. 

Кьовеши предупреди и да не очакваме чудеса, защото сложните дела, с които се занимава Европейската прокуратура, няма да се увенчаят бързо с присъди. Та насърчи обаче подаването на сигнали от медии и граждани - директно в централата на прокуратурата в Люксембург или в българския ѝ офис, включително на български език. 

"Критериите са същите. Без съмнение, тези прокурори трябва да са независими, а също така да имат достатъчно прокурорски опит в разследването на финансови престъпления, корупция, пране на пари, измами с ДДС. Те не са подчинени нито на главния прокурор, нито на министъра на правосъдието или Висшия съдебен съвет”, заяви тя.

От 1 юни всички разследвания за злоупотреби с евросредства над 10 млн. евро са под шапката на Европрокуратурата, напомни Кьовеши. Вече са получени над 300 сигнала, 120 от които идват от частни лица и компании. Колко от тях е подала България, не стана ясно.

Facebook logo
Бъдете с нас и във