Банкеръ Daily

Общество и политика

Стойчо Кацаров: В "Пирогов" са фалшифицирали дори подписа ми

"Разбрах, че съм бил лекуван по пътека с диагноза цироза месец след контролния ми преглед. На 1 март поисках копие на документацията от „Пирогов”. Не съм лежал в болницата, не са ми давани никакви лекарства. Всичко, написано от лечебното заведение е фалшиво. В документите, в които се твърди, че съм информиран за източника на плащане, подписът ми е фалшифициран." Това заяви служебният здравен министър Стойчо Кацаров, показвайки цялата медицинска документация, която му е дадена от „Пирогов”.

Преди дни директорът на най-голямата болница за спешна помощ у нас проф. Асен Балтов беше уволнен след проверка на Националната здравноосигурителна каса, която установи, че в "Пирогов" са "лекувани" над 400 пациенти-фантоми.  Един от мнимите болни се оказа самият здравен министър. От лечебното заведение обаче обясниха, че Стойчо Кацаров не само, не е бил преглеждан, но е и получил лечение отвъд правилата. Здравният министър категорично отрече да е знаел, че му пускат пътека, както твърди лекуващият му лекар доц. Петър  Атанасов.

"Пациентът не може по свое желание да отиде на контролен преглед. Доц. Атанасов ме извика на 23 януари. Искаше да направим скенер на белия дроб след преболедуването ми от коронавирус. Защо някой, който иска да ми прави услуга, не ме вика в едномесечния срок, когато имам право безплатно да се възползвам от услугата, а ме вика 10 дни по-късно. Аз съм здравноосигурен, прегледан съм и ми е направено изследване в лечебно заведение, което има сключен договор с НЗОК. Защо да не мога да получа това изследване, платено от касата? Смятате ли, че да ми лепнат стигма чернодробна цироза до края на живота струва 100-200 или 300 лв.?", попита министърът.

По думите му директорът на болницата носи отговорност за подобни фалшиви документи. "Затова го уволних. Опитът да се оправдаят, че ми правели услуга, за да не плащам нещо, което имам право да получа безплатно, е абсолютно нелеп", каза пред Нова телевизия Кацаров. Според него кой и как ще бъде наказан за подобно фалшифициране ще реши съдът.

"Случаят показва в какво състояние заварвам здравната система след 10-годишно управление на ГЕРБ", изтъкна ресорният министър и добави, че коронакризата е управлявана неправилно.

Facebook logo
Бъдете с нас и във