Банкеръ Daily

Общество и политика

Стойчо Кацаров: Не е изключено да има нова вълна през лятото

Това, че България е с ниски показатели по разпространение на коронавируса, не бива да ни успокоява. Не се изключва нова вълна през лятото, ако ситуацията с вируса се влоши. Това заяви служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров. Според него здравната система у нас има нужда от по-добра организация.

"Много са нещата, които могат да бъдат променени. В моя кратък мандат това няма как да се случи, но се опитахме заедно с колегите от Здравната каса и Лекарския съюз да дадем посока. Посока в това да се премахнат ненужните изисквания, да се премахнат лимитите, да се овласти пациента, да се включи пациентът в контрола на медицинските дейности и по този начин той да стане важният човек в системата. В тази посока трябва да са промените", каза пред БНТ министърът на здравеопазването.

Той посочи, че сега България се намира в зелената зона сред страните в Европа, които са с най-ниски показатели на разпространение на коронавируса, но това не трябва да ни успокоява. Кацаров отбеляза, че една нова вълна може да ни върне в позицията от пролетта и да сложи край на туристическия сезон.

"Ние нямаме пълен контрол върху разпространението на вируса и инфекцията. Вече регистрирахме появата на индийски щам. Ако този процес продължи, не можем да изключим със сигурност вълна, включително и през лятото. Единственият начин да се предпазим от последваща вълна и неприятности си остава ваксинацията", подчерта министърът.

Той е на мнение, че засега не се налага да се прилагат нови ограничителни мерки. "Ние следим внимателно разпространението на вируса, честотата на заболяванията и зависимост от това периодично намаляваме ограничителните мерки", каза здравният министър. И допълни, че ако продължим да се движим в зелената зоната, е възможно да се разшири обхвата на ваксинирани хора, които да се движат без защитни маски.

Facebook logo
Бъдете с нас и във