Банкеръ Daily

Общество и политика

Стоичков не бил почетен консул от 14 месеца

Христо Стоичков заяви, че не е почетен консул на страната ни в Испания от 14 месеца насам. Това съобщи футболната легенда пред bTV.

Вчера от Министерството на външните работи заявиха, че стартира процедура за освобождаването на Камата като почетен консул на България в Кралството. Като мотиви от дипломатическото ведомство изтъкнаха публични изяви на Стоичков във връзка с провеждането на референдума в Каталуния и това, че той живее предимно в САЩ. Финалното решение трябва да се вземе от Министерския съвет.

"България зае страната на Испания и ми показа червен картон заради Каталуния", обяви Стоичков. Той каза, че е назначен за почетен консул с решение на Министерския съвет от 29 юли 2011 г. Пише така: „Настоящият документ е с валидност за срок от 5 години.” От 2011-а до 2017-а не са 5 години... Срокът е изтекъл преди 14 месеца. И сега разбирам, че Министерски съвет щял да гласува нещо. Какво, къде, как?”, попита носителят на „Златната топка” за 1994 г.
 
Стоичков обясни, че в последните 14 месеца никой не го е търсил, за да бъде удължен мандатът му. "Рано или късно щеше да се разбере, че аз нямам нищо общо с функциите на почетен консул. Има си документи със срок и отговорности - държавата не ми е плащала, нито е плащала за офис, нито ток и телефон. И това вътре го пише точно и ясно. Нещатен - така пише. Ако някой иска да се направи нещастен, това си е негов проблем. Аз съм нещатен”, каза той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във