Банкеръ Weekly

Общество и политика

СТОЙЧЕВ ИЗЛЕЗЕ ЧИСТ, НО САМО ОТ СЛУЧАЯ С БЗК

Софийската градска прокуратура сне обвиненията срещу Красимир Стойчев по делото във връзка с БЗК.


Според предварителните данни една от неговите фирми е взела банкова гаранция от 400 000 г. марки от БЗК и не е изплатила начислените върху гаранцията лихви. Делото бе образувано от Софийската градска прокуратура през октомври миналата година. Следствието трябваше да провери дали Стойчев дължи пари на обявената в несъстоятелност банка по теглен кредит. Обвинението бе по чл. 227б от Наказателния кодекс, според което лицата, управляващи търговското дружество, ако не заявят пред съда в 15-дневен срок от спиране на плащанията, че фирмата е изпаднала в неплатежоспособност, и не са поискали да започне процедура по несъстоятелност, се наказват със затвор до 1 година и глоба до 100 000 лева.


Сега магистратите от Софийската градска прокуратура твърдят, че няма данни за извършено престъпление. Неотдавна следствието поиска прекратяване на делото, защото в случая ставало въпрос за банкова гаранция, а не за кредит.


Главна прокуратура обаче продължава проверката по още три обвинения за дълговете на Красимир Стойчев, но вече към обявената в несъстоятелност КАПИТАЛБАНК. Според изявления на главния прокурор Иван Татарчев шефът на Трон дължи около 5 млн. щ. долара на фалиралата кредитна институция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във