Банкеръ Weekly

Общество и политика

СТОЯНОВ СЕ ПОДГОТВЯ ЗА СЛЕДИЗБОРНО ЦУНАМИ

Вътрешнопартийните трусове са съвсем обичайно явление след избори. СДС обаче вероятно е единствената политическа сила в света, в която те започват доста преди самия вот. Поне на такава мисъл навежда масовата подмяна тези дни на регионални лидери на синята партия. На местно ниво в нея усилено текат отчетно-изборни събрания - макар че събитието, което всъщност трябва да се отчита, ще се случи след седмици.
Странната практика все пак придобива някакъв смисъл, ако се разгледа като подготовка на лидера на СДС Петър Стоянов за следизборното цунами, заплашващо да го помете. За никого не е тайна, че бившият президент си навлече антипатиите на много ортодоксални седесари с нежеланието да участва лично в изборната надпревара. Дори и онази част от синия електорат, която не държеше на всяка цена Стоянов да се кандидатира, остана с впечатлението, че са я използвали като масовка в непонятни за нея политически игрички.
Един от
първите сигнали за разединението
в сините редици дойде от Стара Загора, където на 16 септември се проведе отчетно-изборно общинско събрание. Неговата легитимност тутакси бе оспорена от четирима от общо седемте членове на общинското партийно ръководство (Недялко Недялков, Павли Павлов, Недко Господинов и Десислава Кънева). С тяхното мнение се солидаризира и бившият областен шеф на сините Стефан Радев. Много местни клубове и партийни членове, декларирали неодобрение към политиката на централното ръководство, изобщо не са били допуснати до събранието, увери Радев пред БАНКЕРЪ. За сметка на това сред делегатите неправомерно са били вписани 43 души, за да се манипулира изборът. Назначеният преди няколко месеца от Петър Стоянов служебен председател на старозагорската общинска организация Иван Стаев уредил плащането на членския внос на новите членове да стане чрез общ приходен ордер, а не индивидуално, както е редно. Според устава на СДС, за да бъдат приети нови членове, е необходимо техните заявления да бъдат прочетени на общински съвет и гласувани. А такъв общински съвет не е провеждан от май, напомня Стефан Радев.
От своя страна Иван Стаев окачестви тези обвинения като несъстоятелни и оправда записването на новите членове с факта, че от 800 души местната организация на партията се била стопила до едва 160 членове.
Сериозни
съмнения за сходни апаратни игри
възникнаха само три дни по-късно при избора на председател на СДС Аспарухово - Варна. Там се стигна до абсурда едновременно да се проведат две общи събрания в съседни зали на една и съща сграда. Половината от първоначално регистрираните 64 делегати се възмутили от факта, че присъстват хора, които не са от район Аспарухово. Те напуснали залата и провели паралелно събрание. Останалите пък продължили по дневния ред, избирайки за районен председател Цанко Цветанов - с крехкия актив от 29 гласа.
Скандали съпътстваха и избора на ново областно ръководство на СДС в Добрич (13 септември). Според досегашния лидер Меглена Попова подмяната й е станала на нелегитимна сбирка. Новоизбраният председател Румен Чамурлийски поясни пред БАНКЕРЪ, че събранието се е провело съгласно новия устав на СДС, допускащ във вота да не участват представители на структури, които от дълго време не водят никакъв организационен живот. Не се наемаме да преценим кой е прав в тази ситуация, но при всички случаи фактическото двувластие в сините редици в Добрич надали ще подпомогне кандидатурата на Неделчо Беронов. Впрочем немалко сини функционери открито признават, че на практика партията изобщо не води кампания в подкрепа на своя кандидат.
В средите на хасковската десница например
по нищо не личи, че се задават избори
коментира лидерът на местната младежка организация на СДС Веселин Делитонев. Вместо да работят за Беронов, сините, в града са затънали в спорове около новите областни предводители. Общинското ръководство бе избрано по много спорен и противоуставен начин - твърди Делитонев. - Може да се каже, че направо бе назначено с помощта на Динко Тонев, член на НС на СДС. Стигна се дотам няколко души да вземат решения, без да се съобразяват с членската маса. Това доведе до срив в запълването на секционните избирателни комисии с наши представители. Оказа се, че в тях няма включени редови членове, а само протежета и близки хора на господин Тонев. Пълна апатия цари сред повечето членове на СДС. От началото на годината не са свиквани нито областна конференция, нито областен съвет. Положението е катастрофално. Десният избирател е сигурен само в едно - че иска да гласува срещу Първанов. За съжаление той не знае за кого да гласува.
Не съм съгласен с политиката на десните лидери, която на практика води до разцепление в нашите редици - отбелязва и Тодор Тодоров, който подаде оставка от общинското ръководство на СДС във Велико Търново, след като седем години бе негов председател. - В този си формат десницата няма бъдеще. Във Велико Търново няма предизборна кампания за Беронов. Тодоров каза също, че е участвал в няколко предишни кампании, но никога не е бил
свидетел на апатия като сегашната
БАНКЕРЪ се опита да постави тези въпроси и пред Илия Лазаров, главен секретар на СДС, отговарящ за организационната политика на партията. Щом научи за какво става дума, той отклони поканата за разговор с мотива, че не давал политически изявления. Какви други изявления би могъл да дава един партиен секретар, не е съвсем ясно, но това не е важно в случая. Незададените въпроси си остават, а към тях спокойно можем да прибавим и още един - дали дигата, която строи Петър Стоянов, ще се окаже достатъчно висока да задържи синьото недоволство след това? Защото бившият президент тържествено обеща СДС да излезе по-силен от тези избори, което, меко казано, не изглежда много сигурно в момента.

Facebook logo
Бъдете с нас и във