Банкеръ Weekly

Общество и политика

СТОЯНОВ НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ ИЗБРАН

Г-жо Михайлова, този път прогнозите, че преговорите за общ кандидат на десницата са пред разпад, май са близо до истината. Така ли е?
- Преговорите наистина навлязоха в етап, който е трудно да бъде отчетен като нормален. Има много противоречия, има много нерегламентирани с предварителните договорености действия. Минаваме през тежък период. От Демократи за силна България обаче имаме политическата воля и намерения да извървим целия път, защото ние наистина искаме единна кандидатура. Предложихме няколко решения, които досега не бяха приети от СДС. Провеждане на предварителни избори, оттегляне на партийните кандидатури. Сега се надявахме, че излизаме с предложение, което можем заедно да реализираме, като издигнем кандидатурата на председателя на Конституционния съд Неделчо Беронов. Той даде съгласието си да бъде номиниран при подкрепа от партиите, които участват в преговорния процес.
Как беше прието това предложение? Имате ли отговор от лидера на СДС Петър Стоянов, след като се срещна с Иван Костов и каза, че ще си помисли?
- Така е, проведе се срещата, за която и ние настоявахме вече две седмици. Официален отговор нямаме. (До петък сутринта, когато е взето интервюто - б.а.) Надяваме се в най-скоро време да го получим, защото преговорите са в много тежък етап. А и самата личност и положение на г-н Неделчо Беронов не позволяват той да стои дълго време без яснота. Председателят на Конституционния съд, един толкова уважаван юрист и човек, би трябвало да получи бърз и ясен отговор от останалите. Много се надяваме това да стане и отговорът да е положителен...
Тази кандидатура между другото е и тест за това, доколко участниците в преговорите вдясно са искрени в намеренията си да търсят кандидат, който може да обедини десницата. Казвам това, защото г-н Беронов има качества да обедини преобладаваща част от десницата. Може да бъде наистина президент - така, както е записано в конституцията - обединител на нацията. Аз си спомням как в 38-ото народно събрание, когато се обсъждаше неговата кандидатура за конституционен съдия, той беше подкрепен от всички политически сили. Това се случва рядко. А и по време на деветгодишния си мандат г-н Неделчо Беронов показа, че е безпристрастен в преценките и решенията си. Нека си спомним какво пише в конституцията - държавният глава представлява гражданите на страната и се опитва да удържа баланса между властите. Нещо, което г-н Беронов като конституционен съдия показа, че може.
Оттук нататък има два варианта: СДС приема вашето предложение или го отхвърля, което е по-вероятното. Как ще действа ДСБ? Ще излезете ли със свой кандидат за президент? И ще бъде ли той Неделчо Беронов?
- Не ми се ще да отговарям сега на въпроса какво ще стане, ако има отрицателен отговор. Пак ще повторя, че кандидатурата на г-н Беронов е тест за искреността на политическите сили в намирането на кандидат, който може да обедини нацията. За нас е важно да се участва достойно, с авторитетен човек, да се спечелят изборите, да покажем, че има алтернатива на президента Първанов и на тройната коалиция. Ако се случи лошият резултат, за който вие питате, преди да действаме, ще се допитаме до нашите членове и симпатизанти...
Може ли все пак да се явите на изборите с кандидат заместник-председателя на ДСБ Веселин Методиев?
- В момента се намираме на етап, в който търсим единен кандидат. Всички други варианти бихме коментирали едва когато се убедим, че няма да успеем в това свое намерение. Не му е дошло времето и се надявам да не му дойде.
Толкова ли не сте склонни на компромис да приемете като общ кандидат Петър Стоянов?
- Ние и публично, и в преговорите сме казвали много ясно своята позиция. Проблемът дори не е в личността на Петър Стоянов. Проблемът даже не е в това, че той е губил президентски избори, и то в много по-силна ситуация от сегашната. Проблемът е в това, че той не може да събере десните гласове. Той не може да бъде обединител на десния вот. Още от самото начало и г-н Иван Костов, а тогава и г-н Петър Стоянов казваха Да, ние знаем, че нито единият, нито другият може да обедини десните избиратели. Нужна е фигура, която да обедини хората. За мен е странно, че г-н Петър Стоянов промени позицията си. Преди по-малко от месец думите му бяха други. Ние от ДСБ продължаваме да смятаме, че лидерите на двете големи политически партии вдясно, ДСБ и СДС, не биха могли да съберат целия вот, който е необходим за успех на президентските избори.
Но все пак с подкрепа от други десни или центристки партии, извън осемте, ако излъчите общ кандидат, той ще има някакъв шанс. Доколко ДСБ са склонни към отстъпки?
- Не можем да подкрепим Петър Стоянов.
Това е последната дума на ДСБ?
- Не можем да го подкрепим, защото нашите избиратели няма да го подкрепят. Не е въпрос на личното ни желание. Дори да направим подобна заявка публично, ефектът ще бъде, че хората няма да гласуват и няма да разберат нашето поведение.
Големите политически и корупционни скандали изместиха от общественото внимание традиционните разправии в десницата. Очаквате ли все пак подкрепа от другите десни за създаване на парламентарна анкетна комисия по случая Гоце?
- Две подписки сме предоставили на другите две десни парламентарни групи. Дали сме ги на ОДС и на БНС. Едната е за случая Гоце, а втората е във връзка с данните, които бяха изнесени за савойската афера и скандала със Симеон Сакскобургготски. Втора седмица не получаваме подписите на колегите си от тези две парламентарни групи. Ето, вашият въпрос всъщност ме навежда на мисълта, че и преговорите, и взаимоотношенията, и политическото поведение, което се демонстрира в последно време, са крайно обезкуражващи. Та ние водим едни преговори, които почнаха да приличат на водевил. Това е - поради някакви особени сметки на хора от другите парламентарни групи не се провежда една политическа атака към правителството и към действащия президент. Трябва да оставят личните си емоции или личните си амбиции и желания за реванш или политическо противоборство, ако искаме да успеем на тези избори. Президентските избори не са, или поне ние от ДСБ не ги разглеждаме като място за противоборство между политическите формации вдясно, за мерене коя каква тежест има. Това се измерва на парламентарни избори. Сега задачата ни беше да застанем зад един човек, да му дадем сила да се противопостави на тройната коалиция и на президента Първанов. Това става и чрез действия в парламента. Двете подписки трябва да станат факт, защото това би било в помощ на единния кандидат.
Факт е изслушването на главния прокурор Борис Велчев в Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред за савойската афера. Това удовлетворява ли ви?
- Аз не съм член на тази комисия, не съм присъствала на заседанието и знам само това, което е публично известно. Смятам, че беше крайно време да започнат действия от страна на Главната прокуратура, след като тя е сезирана още в миналия парламент с доклад на временна анкетна комисия относно създаването на една детска болница. Комисията констатира множество нарушения и стигна до извода, че е възможно да са извършени престъпления. Това отдавна трябваше да бъде проверено. Така че прокуратурата е длъжник. Защо го прави в момента главният прокурор? Това може да се тълкува различно. Веднъж, че е в услуга на управляващите, втори път, че са сметки между управляващите, трети път, че може би е опит да се замажат нещата.
Сериозни ли са приказките от НДСВ за напускане на коалицията?
- Аз смятам, че това няма да се случи. По причина, че НДСВ беше създадена като партия, която да консумира власт. Влезе в тройната коалиция, за да прави това, а не да спазва принципи. И по тази причина на нея й е удобно в коалицията. Разбира се, не на всички им е комфортно и затова се появяват такива гласове. Свързвам тези изказвания и с нещо, което предстои - с доклада на временната комисия за царските имоти.
Той предстои от два месеца...
- Да, но другата седмица вече ще почнем да разискваме самия доклад. Там бяха изнесени множество нарушения, извършени от администрацията. Липса на документи за собственост за много от деактуваните имоти... Така че виждам и форма на рекет от страна на НДСВ към другите две партии от коалицията.
Преди около седмица от НДСВ заявиха, че ще подготвят нов закон за разсекретяване на архивите на бившата Държавна сигурност. Закон, който щял да бъде на основата на проекта на ДСБ. Потърсиха ли ви за консултации или за съдействие?
- Не. Може би преди около месец имаше въпроси, които г-н Свинаров от НДСВ ми зададе. Конкретно, кои са работили по проектозакона. Каза, че сигурно ще има желание за провеждане на разговор, но такъв не се състоя.
Докъде стигна парламентът с работата по четвъртата поправка в конституцията.
- Няма я. Не е внесена в деловодството на парламента. Така че не мога да коментирам нещо, което не съществува.
Каква ще бъде развръзката от президентските избори, ако все пак кметът Бойко Борисов се кандидатира? Социолозите отчитат високо влияние на ГЕРБ още преди да е станала политическа сила?
- Малко като надут балон изглежда тази електорална подкрепа, която отчитат социолозите. Това, разбира се, ще се види на избори, ако ГЕРБ участва като политическа формация. За мен би било странно, ако г-н Борисов реши да промени мястото си като политик. Той е вече политик, след като е кмет. Но би било странно да изостави София една година след като е избран за кмет и да се впусне в нови избори. Това би означавало, че много бързо му омръзва там, където е избран, и не иска да се сблъсква с тежки проблеми.
Ще завърши ли правителството на тройната коалиция пълния си четиригодишен мандат?
- Макар и в много тежка ситуация, тройната коалиция има такива шансове, защото има огромно мнозинство. В същото време развитието на политическите процеси минава в много голяма степен през предстоящите президентски избори. Излъчването на единна кандидатура и успех на десницата може да променят тенденцията...

Facebook logo
Бъдете с нас и във