Банкеръ Daily

Общество и политика

Стоев разговаря с Чавушоглу, но без да споменават напрежението покрай изборите

Светлан Стоев

Министърът на външните работи Светлан Стоев проведе телефонен разговор с турския си колега Мевлют Чавушоглу по инициатива на турската страна. По време на разговора обаче не беше споменато за напрежението покрай изборите.

Чавушоглу отправи поздравления към новоизбрания президент  Румен Радев и изрази надежда за скорошно формиране на редовно правителство у нас. Турската страна изрази увереност за продължаване на ползотворния и съдържателен диалог с  България на двустранно и многостранно ниво. Предложено бе двамата министри да проведат двустранни срещи на предстоящите международни форуми на равнище министри на външните работи по линия  на Организацията на сигурност и сътрудничество в Европа и НАТО.

Стоев благодари и пое ангажимент да предаде на новоизбрания президент отправените поздравления от турската страна. Той изрази увереност, че двустранните отношения с Турция ще продължат да се развиват в традиционния дух на приятелство, добросъседство и взаимно уважение.

Преди балотажа на 21 ноември между двете страни прехвърчаха дипломатически искри. Министерството на външните работи на Анкара извика на спешна среща посланика на България Ангел Чолаков. Поводът бяха твърденията за намеса на Турция в изборите за президент и парламент. Посланикът на България е бил информиран, че те са неуместни. Анкара не одобрява и факта, че турският посланик по-рано е викан в  българското външно министерство.

Миналата седмица вътрешният министър Бойко Рашков излезе с нови разкрития за нарушения около изборите и обвини турските власти в намеса във вътрешните работи на България. Toй показа репортажи по турски телевизии и няколко други публикации, в които се отправяли призиви за гласуване на изборите у нас.

„Някои факти във връзка с поведението на представителни органи на нашата съседка Турция може да се тълкуват като намеса във вътрешните работи на България. Турска телевизия излъчваше рекламен клип, в който се казва, че „тези избори са изключително важни и за Турция, както и, че има турчин – кандидат за президент на България”, посочи още вътрешният министър.

Заради изказването му във външното ни министерство бе проведена среща между постоянния секретар на МВнР Иван Кондов и извънредния и пълномощен посланик на  Турция в София Айлин Секизкьок.

Facebook logo
Бъдете с нас и във