Банкеръ Daily

Общество и политика

Сто дни Национален оперативен щаб

На стотния ден от издаването на заповедта за създаване на Националния оперативен щаб министър-председателят Бойко Борисов обяви, че ежедневните му брифинги приключват. Това стана ясно по време на редовната пресконференция на Щаба, която той традиционно дава всеки четвъртък в Министерския съвет. Щабът обаче продължава да работи до 31 декември, за да гарантира презадоволяването на болниците и населението с тестове, облекла, очила, маски, лекарства, подчерта Борисов. Информацията за разпространението на коронавирусната инфекция у нас ще може да се намери на сайта Министерството на здравеопазването – в единния информационен портал за Covid-19.

Премиерът изказа благодарност на всички българи, а по-специално на лекарите и полицаите.

В рамките на брифинга председателят на Националния оперативен щаб - генерал-майор д-р Венцислав Мутафчийски представи данните за последното денонощие. 

При направени 1174 проби са доказани 25 случая на коронавирусна инфекция, като седем от тях са настанени в болница. Общо с новите случаи заразените с Covid-19 у нас стават 2585 души.

Сред новозаразените правят впечатление 17-годишен младеж в София, двама лекари в Пловдив и Сливен, с които общият брой на заразените медици стават 270 души.

Излекуваните за денонощието са 116 души, с което общият брой на преболедувалите заболяването става 1322-ма души.

През последните 24 часа е починал мъж на 68 г. от Благоевград, с него жертвите на Covid-19 стават 147 души. В болница са настанени 141 души, от тях 8 са в интензивни отделения.

По света в Съединените щати броят на заразените с Covid-19 е достигнал 1 901 000 души, като само за последното денонощие новозаразените са 20 500 души, в Бразилия новоконстатираните случаи са 27 000 души.

В Швеция новите случаи за последните 24 часа са 2214 души, като с тях общият брой на заразените става 40 800 души. Вчера главният епидемиолог на Швеция се е извинил, че не са били взети необходимите мерки за ограничаване на епидемията.

В Беларус новите случаи за последното денонощие са 861, като с тях общият им брой достига 45 000 души.

На Балканския полуостров в Турция са регистрирани нови 867 случая, в Румъния – 152 случая, в Сърбия – 69 случая, в Гърция и Хърватия не са отчетени нови случаи. В Босна и Херцеговина има новорегистрирани 16 случая, в Република Северна Македония – 101 нови случая, в Албания – 20 новозаразени.

Генерал Мутафчийски представи и обобщени данни от 26 февруари досега, като  отбеляза, че за този период е имало 129 брифинга, като в това число не се броят извънредните. Първоначално изследванията за потвърждение на коронавирусната инфекция са се правили в две лаборатории, а днес одобрените от Министерството на здравеопазването подобни центрове са 32, като Covid-19 се изследва в 143 центрове в страната, но някои от тях трябва допълнително да сравняват резултатите си.

Направени са изследвания на 27 677 души на 1 милион население или общо 193 732 тествания, от които 85 435 са с PCR метод. В 77 болници са лекувани пациенти с коронавирусна инфекция, като на 27 февруари е имало 740 инфекциозни легла, а месец по-късно те вече са били 7473 легла.

Пациентите с Covid-19, преминали през болница, са били 1317 души, като 156 са били в интензивни отделения, от тях 50 души (3.8% от настанените в болница) са били на апаратна вентилация. От тези пациенти 36 души са починали, а 11 са били екстубирани. Най-много пациенти – 396 или общо 30% от настанените в болнични заведения – са лекувани в софийските болници – „Пирогов”, Военномедицинска академия и „Александровска болница”.

Генерал Мутафчийски отчете, че през тези 100 дни се е налагало болни от едни болници да се транспортират на лечение в други, като посочи, че подобни случаи е имало във Видин, Ямбол, Пазарджик и Сливен.

В специализираните домове общо 91 души са били заразени -  54 техни потребители и 37 души персонал. От тях 14 души са починали, като в случая става дума за обитатели на Домовете за стари хора в Кула и в село Гара Орешец.

По отношение пика на заболяемостта ген. Мутафчийски обясни, че в началото на април, с нарастване на бройките на заразените, се е наблюдавал пик в смъртността, която, ако до онзи момент е била 3-5 души на ден, е станала 11 души и се е задържала в продължение на две седмици. От 20 до 26  април е последвало увеличение на заразените, като броят им е достигнал 433 души, а за сравнение предишните седмици техният брой е бил до 239 случая.

Към момента, обърна внимание ген. Мутафчийски, има прекръстосване на кривите на излекуваните и новозаразените, като от 24 май новоконстатираните случаи намаляват, а излекуваните се увеличават. Освен това смъртността е в ниски граници – около 10 души на седмица.

Председателят на Националния оперативен щаб отчете, че има известни разминавания между Националната информационна система (в нея болници, лаборатории, РЗИ-та подават данните си) и информацията на Щаба, който ръчно събира данните си. Според Националната информационна система заболелите са 2592-ма души, докато според Щаба техният брой е 2585 души, но разликата от седем пациенти е малка, за да се правят допълнителни, специални проверки.От Щаба конкретизират, че според техните данни става дума за 1325 жени и 1260 – мъже.

Според Националната информационна система починалите са 149 души, а според Щаба – 147 души. Разликата от двама души се изяснява.

Има и още една разлика – според Националната информационна система броят на заразения медицински персонал е 270 души, а според Щаба – 281 медици. Причината е, че от Националния оперативен щаб причисляват и шофьорите на линейки, и техническия персонал към медицинския.

Генерал Мутафчийски представи и статистика на заболелите по възрастови групи:

до 19-годишна възраст –158 души или 6% от всички заболели;

от 20 до 29-годишна възраст – 215 души или 8% от всички случаи;

от 30 до 39-годишна възраст – 377 души или 15% от заболелите;

от 40 до 49-годишна възраст – 448 души – 17% от заболелите;

от 50 до 59-годишна възраст – 526 души – 20% от заболелите;

от 60 до 69-годишна възраст – 492 души – 19% от заболелите;

от 70 до 79-годишна възраст – 254 души – 10% от заболелите;

над 80 – 116 души – 6% от заболелите.

Тези данни доказват, че заболяването е социално значимо, защото засяга най-вече хора в трудоспособна възраст, обобщи ген. Мутафчийски.

Накрая председателят на Националния оперативен щаб благодари на всички граждани на Република България, които със своята дисциплина са запазили както своето здраве, така и здравето на своите близки. В благодарностите си той изброи медиците, директорите на болници, областните управители и кметовете, областните оперативни щабове, доброволците, правителството, органите на МВР, гранична полиция, Министерството на здравеопазването, работещите в районните здравни инспекции, логистичния щаб, главен комисар Николай Николов, отговарящ за снабдяването с предпазни средства и дезинфектанти, както и на цялата мобилизирала се индустрия в помощ нуждите на болниците.

Ген. Мутафчийски благодари поименно на своите колеги от Националния оперативен щаб. Спомена и медиите, включително и заради това, че са представяли различни мнения, така че българските граждани да направят информиран избор и сами да решат на кого да повярват.

В отговор на въпрос за носенето на маски за пореден път бе повторено, че те са задължителни за хора с клинични симптоми. Бе обърнато внимание, че временно спрените тестове на Световната здравна организация с хидрохлорохин вчера са били възобновени. Освен това ген. Мутафчийски обяви, че вече имат четири дози дълбоко замразена плазма и че плазмопреливането е метод, доказал своята ефективност при други заболявания. За сега обаче броят на излекуваните от Covid-19 с преливане на плазма е малък, за да могат да се правят генерални обобщения.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във